El regidor de Presidència, Eloi Badia, i el gerent de Presidència, Jordi Ayala, han presentat aquest dijous la proposta d’ordenances fiscals que el govern fa per l’any vinent. Badia ha explicat que es tracta d’una proposta “semblant a la de l’any passat”, tot i que presenten novetats en el gravamen de la contaminació atmosfèrica generada pels vehicles privats. Si els grups de l’oposició donen el seu suport, la tarifa de les zones verdes (per a no residents) i blaves a la ciutat dependrà de la dimensió del cotxe aparcat i de les seves emissions. D’aquesta manera, el parquímetre determinarà el preu a partir de la matrícula de cada vehicle.

Amb aquest canvi, els vehicles menys contaminats (de les categories “zero emissions” i “ECO” segons la DGT) veurien reduït el cost base de l’aparcament, mentre que les altres categories (B, C i la resta de cotxes més contaminants) experimentarien un recàrrec sobre el cost base d’entre 0,25 euros i 1,15 euros per hora aparcada. A més, en episodis de contaminació atmosfèrica caldria sumar dos euros addicionals, a excepció dels cotxes “zero emissions” i “ECO”. Així, si un cotxe de grans dimensions i molt contaminant volgués aparcar durant un episodi de contaminació atmosfèrica, podria arribar a pagar fins a 5,65 euros per hora.

Un altre transport que podria experimentar un nou gravamen seran els autobusos turístics que accedeixen a l’entorn de la Font Màgica de Montjuïc. La proposta d’ordenances fiscals del govern preveu implantar una taxa als combois que aparquen a la zona i que, a més, sigui indispensable fer una reserva anticipada d’aparcament.

L’IBI es manté a la majoria de llars

Eloi Badia també ha explicat que la tendència continuista de les ordenances també vol fer-se evident a l’impost dels béns immobles de la majoria de llars de la ciutat. Els únics que patirien un increment serien els habitatges d’un valor cadastral superior als 300.000 euros, que veurien augmentar el topall màxim fins al 8 %, en comptes del 6 % que es va aprovar fa un any.

La proposta que ha fet aquest dijous el govern inicia, ara, un procés de negociació amb els grups de l’oposició fins que, finalment, siguin aprovades les properes ordenances fiscals al plenari del mes de desembre. Eloi Badia ha expressat que el govern es mostra confiat perquè “qui l’any passat va dir que sí, està més a prop de tornar a dir que sí en aquesta ocasió”.