Joana Ortega i Irene Rigau declaraven el 13 d’octubre de 2015 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la seva implicació a la consulta sobiranista del 9 de novembre. Dos dies més tard, ho feia Artur Mas. Tots tres van acudir a la cita judicial amb el suport de representants polítics i ciutadans que van omplir el passeig de Lluís Companys. Tot just un any després d’aquelles compareixences, el magistrat que porta el cas del 9-N ha enviat una interlocutòria a través de la qual envia Mas, Ortega i Rigau a judici.

L’expresident de la Generalitat i les dues exconselleres estan acusades de dos delictes: prevaricació i desobediència greu. El text del jutge es basa en què Mas no va fer cas a la suspensió que va emetre el Tribunal Constitucional sobre la consulta el 4 de novembre. La consulta es va celebrar tot i que es va desenvolupar amb 40.000 voluntaris. La posada en marxa del web de la consulta i el fet que es preparessin els instituts per acollir les urnes per les votacions, també suposa ,segons el jutge, haver esquivat les ordres del Constitucional.  Mas apareix com autor dels dos delictes mentre que les exconselleres són considerades cooperadores necessàries. Per aquests delictes la fiscalia demana 10 anys d’inhabilitació per a Mas i nou anys per a Ortega i Rigau.

El jutge no recull les acusacions particulars que demanaven sis anys de presó per malversació de fons públic. El magistrat descarta la malversació perquè considera que les partides pressupostaries es van aprovar abans de la sentència del TC, així com la contractació de les empreses. Els sindicats policials i Manos Limpias poden recórrer la decisió del jutge.

La interlocutòria d’obertura de judici oral era l’últim tràmit judicial que faltava per asseure’ls al banc dels acusats. Ara les defenses dels acusats han de presentar els escrits i, posteriorment, el jutge dictarà la data del judici, que se celebrarà al llarg de 2017.