"Puigdemont a prisión" Presó per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, cridaven els manifestants de camí cap a la plaça de Catalunya. El consideren impulsor d'"un cop d'estat" contra Espanya a causa de les resolucions del Parlament per fer un referèndum i un procés constituent. "Lo que no podemos tener es un gobierno de la Generalitat y un Parlament de Catalunya que están instalados permanentemente en tratar de crear problemas con el estado central y en programar incluso un golpe de estado con fecha de caducidad el 27 de setiembre." Una bandera gegant, mig espanyola i mig catalana, ha recorregut el passeig de Gràcia, en una manifestació que ha aplegat, segons la Guàrdia Urbana, 5.000 persones. A la capçalera, un missatge d'amor fraternal: Espanya al cor des de Catalunya i viceversa. "Yo pienso que Catalunya es España y soy español y como tal quiero manifestarme." "A nosotros nos cuesta más salir a la calle pero aquí estamos y somos muchos, muchos, muchos." Només el PP ha secundat la marxa amb la presència destacada del seu cap de files al Parlament Xavier García Albiol. Ja a la plaça de Catalunya, representants de la vintena d'entitats convocants, s'han dirigit a la multitud. Han demanat al govern català que respecti la constitució i han advertit que no obeiran les lleis de desconnexió que promulga el Parlament. La protesta ha acabat amb l'himne espanyol.

Encapçalats amb una pancarta bilingüe amb el lema “Des de Catalunya, Espanya al cor” i envoltats de nombroses banderes espanyoles, els manifestants s’han trobat al passeig de Gràcia, a tocar de La Pedrera, cap a les 11 h i s’han encaminat cap a la plaça de Catalunya. Al llarg del recorregut s’han pogut sentir proclames com “Yo soy español”, visques a Espanya, la Legió i la Guàrdia Civil,  a més de crits com “Puigdemont a la presó”.

Clemente Polo Andrés, president de Regeneració Democràtica, ha qualificat de “cop d’Estat” el procés polític que segueix Catalunya ” i ha argumentat que “Espanya unida és més forta”.  Segons els organitzadors, aquesta és la millor manera de mantenir la “llibertat, la concòrdia i la prosperitat” i han assegurat que hi tornaran any rere any, independentment del futur camí que emprengui Catalunya. Han acusat Junts pel Sí i la CUP de deformar la història i han dit que és molt important que s’exigeixi el compliment de la llei i de la Constitució.

Sense comparació amb la Diada

Els organitzadors de la manifestació del 12 d’Octubre consideren un error comparar la mobilització d’aquest dimecres amb la de l’11 de setembre. En la presentació de la manifestació van afirmar que “no som partits polítics ni tenim el suport mediàtic ni les subvencions dels organitzadors de les manifestacions independentistes”.