La jornada ha començat a primera hora del matí amb una sonada estripada del requeriment judicial que obligava l'Ajuntament a fer marxa enrere en la seva voluntat que els treballadors que ho volguessin poguessin treballar avui. JOSÉ TÉLLEZ, tinent d'alcalde "Aquest matí el govern municipal ens hem reunit per tal de donar sortida a tanta gent que ens havia demanat entrar i hem decidit això. ((estripa))" Alguns funcionaris s'han presentat per ocupar els seus llocs però els càrrecs electes de l'Ajuntament els han dit que no ho fessin perquè no en podien garantir la seguretat jurídica. Els únics que aquest matí han treballat han estat els sis regidors, que han atès consultes diverses dels ciutadans a l'interior de les dependències de l'Ajuntament, però no han pogut fer tràmits administratius. FRANCESC ANDREU "Aquesta gestió la podíem haver fet qualsevol dia, però hem volgut donar suport a l'Ajuntament." ENRIC PORCEL "Sabia que obrien i he vingut a demanar informació." A mig matí, una dona ha emulat el tinent d'alcalde Jose Téllez i ha estripat una notificació del consistori en senyal de protesta. Quan faltaven pocs minuts per la una, els regidors han decidit tancar l'atenció al públic entre aplaudiments dels congregats i ja amb la vista posada a la compareixença de demà a la Ciutat de la Justícia, en què hauran d'explicar la seva decisió davant del jutge. ORIOL LLADÓ, alcalde accidental "Anirem i ens defensarem perquè estem convençuts que la decisió que havíem pres és una decisió correcta que tenia el consens, que respon a una política de recursos humans que pot exercir el govern i això defensarem." Lladó no ha amagat que l'equip de govern té certa inquietud per les possibles conseqüències judicials que se'n puguin derivar.

Sis regidors del govern de Badalona han decidit avui anar a treballar i han desobeït així, parcialment, la interlocutòria del Jutjat Contenciós Administratiu 14 de Barcelona que impedia obrir les portes del consistori el 12 d’octubre. L’alcalde accidental de Badalona, Oriol Lladó, ha argumentat que els càrrecs electes tenen “un dret reconegut per la Constitució d’exercir la representació política” i, per això, ha dit, “aquí estem i aquí estarem”. Tot i que aquest dimecres no es poden fer tràmits, els regidors han acudit a l’edifici d’oficines del Viver per donar informació als badalonins perquè, segons el tinent d’alcalde José Téllez, “és important atendre la ciutadania a dins de les institucions municipals“. Ho consideren un exercici del “dret a la representació política i cap govern no ens ho pot impedir”, ha afirmat.

200 badalonins s’ha acostat fins l’Ajuntament per fer diversos tràmits i d’aquesta manera donar suport els regidors que havien anat a treballar malgrat la interlocutòria del Jutjat Contenciós Administratiu 14 de Barcelona. Les demandes han estat diverses, des de gent que necessitava informació sobre l’impost municipal de vehicles fins a persones que venien a recollir algun document. Els regidors, que han anat a treballar, no han pogut resoldre tots els tràmits que els demanaven els ciutadans, en no haver-hi funcionaris treballant a les dependències. En aquells assumptes que no s’han pogut resoldre, els regidors s’encarregaran d’entrar una instància dijous.

La major part del matí ha transcorregut en un ambient de normalitat, però també s’han viscut algunes escenes de tensió quan una ciutadana de Badalona ha estripat una carta de l’Ajuntament davant dels regidors i ha afirmat que si els polítics “trenquen les regles del joc” , els ciutadans també poden fer-ho. La veïna de la població ha volgut deixar clar que no havia actuat en representació de cap associació o força política, simplement ha anat a l’Ajuntament com a ciutadana indignada amb com havien actuat els seus representants polítics.

El tinent d’alcalde, José Téllez, ha informat que una desena de treballadors de la Seguretat Social han anat fins a les dependències municipals al matí amb la voluntat “d’exercir el seu dret a treballar” a les oficines municipals. Des del consistori se’ls ha informat de les “conseqüències greus” que podria comportar per a ells desobeir la decisió del jutge i els han recomanat que no ho fessin perquè no els podien garantir “seguretat jurídica”. El novembre passat diversos treballadors van oferir-se voluntaris per treballar aquest 12 d’octubre a canvi feien festa el 9 de desembre.

Davant de l’edifici del Viver s’hi han concentrat un centenar de persones per mostrar el suport amb la decisió del govern badaloní. Un d’ells és el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha afirmat en aquest tuit que “als PaïsosCatalans el 12 d’octubre els demòcrates no tenim res a celebrar i treballem amb normalitat”. Ha destacat, també, la presència de nombrosos mitjans de comunicació.

Els membres del consistori han atès els ciutadans a la porta de les instal·lacions fins a les 13 h, i en acabar, han estat rebuts amb forts aplaudiments per part dels concentrats. Els càrrecs electes han explicat que acudiran aquest dijous a les 11 h a la Ciutat de la Justícia per defensar la seva posició. Es mostren convençuts que respon a una política de recursos humans del consistori i que tenen autonomia per aplicar-la. Per la seva banda, el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha donat suport a l’equip de govern de Badalona i ha afirmat que “tots els representants polítics i ciutadans tindran l’empara del govern” en la defensa dels seus drets.