La proximitat de les eleccions del 27 de setembre ha marcat el discurs institucional del president de la Generalitat amb motiu de la Diada. Artur Mas ha remarcat el caràcter plebiscitari d’aquests comicis com l’única manera d’escoltar el poble català després de quatre anys de mobilitzacions multitudinàries al carrer. “Cap demòcrata no pot obviar aquest clam pacífic, i té la responsabilitat de trobar la forma perquè pugui expressar-se democràticament”, ha assegurat, i “ara, finalment, la veu a través del vot arriba a tothom. En les vostres mans hi ha la força que marcarà el futur polític d’aquesta nació: el vot”.

Des del Pati dels Tarongers, Artur Mas ha denunciat que “apel·lant a la Constitució, es menystingui, es tergiversi i, fins i tot, s’ofengui la voluntat de molts catalans de votar per decidir el futur polític del país”. També ha insistit que ha convocat les eleccions perquè “el govern de l’Estat no ha volgut fer-ho possible de cap de les maneres”.

El president de l’executiu català ha reclamat per a aquestes eleccions “un debat serè”, i ha afegit que “un cop la gent hagi parlat a través del vot, assumim tots la decisió de la majoria”. Mas ha assegurat que “sigui quina sigui la decisió, la concòrdia i la voluntat inequívoca de ser un sol poble ja de seguir sent el nord que guiï el nostre futur”.

Mas també ha expressat el desig que l’acte d’aquest any a l’avinguda Meridiana es faci “amb el mateix caràcter pacífic i multitudinari d’aquests anys”, perquè “Catalunya mostri al món la seva millor fesomia”.