Per a alguns partits són eleccions plebiscitàries, el referèndum que l'Estat no ha permès, i per a d'altres, en canvi, unes autonòmiques més. Això sí, tots estan d'acord que els comicis que escolliran els nous diputats del Parlament són els més importants dels últims anys. L'extraordinarietat de la convocatòria també la marca l'elecció de la data. Els comicis se celebraran el 27 de setembre, just un any després que el president Mas signés el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. I a més, l'inici de la campanya coincideix amb una altra data simbòlica: la Diada. Mai fins ara tampoc unes eleccions no s'havien convocat amb nou mesos d'antelació. I l'excepcionalitat també es nota en la renovació de cares i el diluïment de sigles. No repeteix cap candidat de les últimes eleccions al Parlament, les de 2012. L'exeurodiputat d'Iniciativa Raül Romeva encapçala la candidatura unitària de Convergència i Esquerra amb les expresidentes de l'ANC i d'Òmnium com a números dos i tres. Això sí, el presidenciable d'aquesta llista és Artur Mas, que va de número quatre, just abans d'Oriol Junqueras. Les desavinences amb Convergència pel full de ruta independentista han fet que Unió Democràtica es presenti per primer cop en solitari a les eleccions, amb l'exconseller Ramon Espadaler al capdavant. El procés sobiranista també ha esquinçat el PSC, que estrena candidat. Ho fa amb Miquel Iceta, que ha estat durant dècades un dels homes de l'aparell del PSC però que mai fins ara no havia encapçalat una llista. El PP també ha canviat de cara. Xavier García Albiol relleva Alícia Sánchez-Camacho amb l'aval d'haver estat alcalde durant quatre anys a Badalona i d'haver tornat a ser el més votat en les municipals, tot i no poder revalidar el càrrec. Iniciativa i Podem volen repetir l'èxit de les municipals a Barcelona i es presenten amb la marca Catalunya Sí que es Pot. Una llista que encapçala l'expresident de la FAVB Lluís Rabell. Ciutadans és l'únic partit amb una dona al capdavant. Aspira a convertir-se en segona força al Parlament i fins i tot ser capaç de configurar una alternativa de govern. Els estatuts de la CUP estableixen que els diputats només poden ser-ho una legislatura. Per això la formació presenta una llista renovada i amb el periodista Antonio Baños com a cap de llista.

Tots els caps de llista s’estrenen al capdavant d’unes eleccions autonòmiques. De fet, només tres -Miquel Iceta (PSC), Ramon Espadaler (UDC) i Inés Arrimadas (C’s)- han estat diputats al Parlament amb anterioritat.

L’extraordinarietat de la convocatòria també la marca l’elecció de la data. Els comicis se celebraran el 27 de setembre, just un any després que el president Mas signés el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre, que finalment es va reconvertir en un procés participatiu. A més, l’inici de la campanya electoral coincideix amb una altra data simbòlica: la Diada Nacional de Catalunya.

Mai fins ara tampoc unes eleccions no s’havien anunciat amb nou mesos d’antelació. En aquesta cursa electoral, molts dels partits abandonen les sigles per confluir amb altres formacions. És el cas de Junts pel Sí o Catalunya Sí que es Pot. Després de trencar la federació de CiU, Unió Democràtica es presenta en aquests comicis per primera vegada en solitari.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a