La campanya per a les eleccions del 12 de maig ha arribat aquest dijous a l’equador. Els partits encaren ja la segona part de la campanya i molts ho fan amb la mirada posada en els pactes postelectorals, que han marcat bona part dels discursos dels candidats i el debat de RTVE.

El PSC, disposat a entendre’s amb Junts

El candidat del PSC, Salvador Illa, s’ha mostrat disposat a arribar a acords amb el partit de Carles Puigdemont després de les eleccions, sempre que els de Junts “no mantinguin com a prioritat primera la independència de Catalunya a qualsevol preu”. Illa ho ha dit en una entrevista a la Cadena SER, en què també s’ha preguntat si els partits independentistes estarien disposats a excloure del tot formacions que titlla d’extrema dreta com Aliança Catalana, amb Sílvia Orriols al capdavant, o Vox.

Junts descarta fer president a Illa

L’opció de possibles acords amb el PSC no entra, de moment, en els plans de Carles Puigdemont. En una roda de premsa a l’ACN (des d’Argelers), el candidat de Junts ha dit que els seus vots no serviran per investir Salvador Illa. A més, l’expresident ha demanat “claredat” a Pere Aragonès. “Els vots d’ERC serviran per fer president el delegat del PSOE a Catalunya? Els nostres segur que no”, ha assegurat Puigdemont. D’altra banda, en un hipotètic escenari d’una investidura del candidat del PSC amb el suport del PPC, com a l’Ajuntament de Barcelona, Puigdemont ha dit que s’acabaria la taula de negociació a Suïssa, perquè no tindria “cap sentit”.

ERC acusa Junts i PSC de dificultar-los la feina

Per la seva banda, el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que Junts i el PSC han votat més vegades plegats al Parlament de Catalunya que no pas cadascú per separat amb els republicans. “A l’hora de dificultar l’acció de govern transformadora de valors republicans d’ERC, es posen d’acord”, ha dit Aragonès en un acte organitzat per ‘El Periódico’. Des de Terrassa, Aragonès també va carregar contra els dos partits dimecres al vespre i els va acusar d’estar sempre al costat dels especuladors i no de la ciutadania.

Comuns Sumar: “O govern amb Junts o govern de progrés”

El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha advertit als votants progressistes que votar el PSC pot fer que Junts acabi al govern. Ho ha dit després que Illa hagi obert la porta a un pacte “transversal” per governar. Urtasun ha advertit al candidat socialista que “deixar la porta oberta a pactar amb Junts és deixar la porta oberta a pactar amb els qui no volen una fiscalitat justa, els qui no volen afrontar el problema de l’habitatge, els hereus de les retallades i el pujolisme“. És per això que els ha demanat que apostin pels comuns el 12 de maig com “l’únic que garanteix” una Generalitat d’esquerres.

Vox prefereix repetir eleccions abans que un govern del PSC

Des de Vox, el candidat Ignacio Garriga ha dit que prefereix una repetició electoral abans que facilitar la investidura de Salvador Illa, encara que la seva abstenció servís per erigir un govern no independentista. Garriga ha insistit que el PSC és “el nou partit separatista” i ha dit que Illa desplegaria “les polítiques de Puigdemont”. També ha afirmat que la inclusió de la bandera catalana a la cartellera i escenaris dels seus mítings és una “declaració d’intencions” de defensa dels símbols “propis” d’Espanya que no té res a veure amb la competició amb Aliança Catalana.

El PP acusa a Illa de “voler continuar amb el procés”

En la mateixa línia, el cap de llista del PPC, Alejandro Fernández, ha carregat contra Illa per no tancar la porta a un govern amb Junts. Fernández ha assegurat que “a més de ressuscitar el procés amb Pedro Sánchez, el volen continuar”. Ho ha dit des de les portes d’un institut de secundària de Sant Joan Despí acompanyat del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco. Fernández ha contraposat els bons resultats de l’informe PISA a Castella i Lleó amb els mals resultats a Catalunya, ha dit, per culpa de la “manipulació ideològica”.

Ciutadans creu que el PSC faria president Puigdemont per no perdre La Moncloa

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha alertat que el president espanyol i el candidat socialista, Salvador Illa, “no tenen escrúpols” i faran el que calgui per no perdre La Moncloa, inclús investir president Carles Puigdemont. Carrizosa també ha advertit que, igual que l’amnistia, podria arribar a un referèndum d’independència amb els socialistes. Ho ha dit aquest dijous en una compareixença a Barcelona, on ha desplegat les seves propostes en matèria d’habitatge. Cs proposa destinar 1.000 milions anuals a la compra de sòl públic per fer habitatge de lloguer i renegar de les polítiques de “control de preus”.

La CUP proposa una renda bàsica universal de 900 euros

Més enllà de pactes, la candidata a la presidència de la Generalitat de la CUP, Laia Estrada, ha aprofitat la jornada d’aquest dijous per presentar algunes de les propostes del seu programa. Estrada proposa que es creï una renda bàsica universal de 900 euros. Ho ha dit durant una trobada amb representants de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.

L’escenari complicat dels pactes, al debat de RTVE

En el debat de RTVE els candidats Pere Aragonès (ERC), Josep Rull (Junts) i Laia Estrada (CUP) han constatat la distància entre les seves formacions. Jéssica Albiach (Comuns Sumar) ha exigit no pactar amb la dreta i Illa (PSC) ha donat per fet que es presentarà a la investidura i ha demanat que no el bloquegin.

L’arc del PPC, Ciutadans i Vox han carregat contra el PSC per haver aprovat l’amnistia i han assegurat que ha estat per “mantenir” Sánchez al capdavant del Govern espanyol. El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha repetit que l’amnistia “ha dividit la societat catalana”.

Sánchez reapareix en la campanya del PSC i Puigdemont demana concentrar el vot en Junts

Abans del debat a RTVE, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha reaparegut en la campanya per demanar el suport a Illa. En un míting davant 2.000 persones a Sant Boi, Sánchez, ha reafirmat la seva decisió de seguir a la presidència malgrat “els atacs i l’assetjament” que assegura que pateix per part del PP i Vox. “No només val la pena, sinó que estic disposat a fer front a la màquina del fang d’Alberto Núñez Feijóo i de Santiago Abascal”.

Per la seva banda, Carles Puigdemont ha llançat un avís a tot l’independentisme: ell és l’únic que pot derrotar el PSC i, per tant, cal concentrar el vot en la seva candidatura. “Sabem tots que és cosa de dos: o Illa com a governador civil de la província catalans o nosaltres liderant la represa nacional”.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?