S’apuja un graó la polèmica política generada per la placa que recorda la repressió franquista exercida a la comissaria de la via Laietana. Fins ara, les crítiques a la mesura de l’Ajuntament s’havien limitat als grups municipals de Ciutadans i PP. Ara, l’alcaldessa hi suma una carta del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en què l’avisa que és “perillós identificar institucions democràtiques amb un règim polític del passat”. Marlaska afegeix que la comissaria forma part d’una de les institucions “més valorades” i que així com es recorda un dels capítols “més funestos de la història”, també cal “reconèixer el treball actual dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i la seva contribució a consolidar el sistema de drets i llibertats”.

carta Marlaska Colau

És un capítol més d’una placa que només té 72 hores i que ja ha estat destrossada -la van cremar aquest dijous a la matinada, just tres dies després d’haver-se col·locat a la via Laietana. El mateix dijous a la tarda, una cinquantena de persones van protestar per aquest atac i van col·locar clavells sobre el faristol malmès.

Les crítiques a la placa en record a les víctimes de la repressió franquista no només han vingut de l’esfera política. Tampoc no ha agradat el faristol al Sindicat Unificat de Policia, que considera que la mesura els estigmatitza i que evidencia que el cos rep “atacs” i està “abandonat” a Catalunya.

La resposta de l’Ajuntament

Ja hi ha hagut resposta des del govern municipal. En declaracions a la SER Catalunya, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha qualificat de “molt perilloses i temeràries” les declaracions del ministre de l’Interior i ha afegit que l’opinió de Marlaska demostra que “no hi ha hagut ruptura en la línia de continuïtat entre dictadura i democràcia” i que està a prop de Ciutadans.