Aquest divendres és el primer aniversari dels atemptats a la Rambla i Cambrils, que van deixar 16 morts i més de 100 persones ferides. Amb aquest motiu, s’han organitzat diversos homenatges a les víctimes. Els actes principals es faran demà, però aquest dijous a la tarda ja s’ha convocat una primera commemoració. L’organitza l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), que ha convocat una ofrena floral “en memòria de les víctimes, el suport a les seves famílies i la condemna del terror”. Serà a les cinc de la tarda a la plaça de Catalunya, davant del monument a Francesc Macià.

La Comunitat de Sant Egidi també ha convocat un acte per recordar les víctimes. Serà a les 20 h al mosaic de Joan Miró a la Rambla. Després a les 20.30 h també faran una pregària per la pau a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, a tocar de la plaça de Sant Jaume.

En l’àmbit institucional, l’alcaldessa Ada Colau, ha fet una declaració institucional des de la Galeria Gòtica de l’Ajuntament. A més, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, representarà a la ciutat a l’acte que ha organitzat l’Ajuntament de Ripoll per homenatjar les víctimes i al qual també assistirà el president de la Generalitat, Quim Torra. A Alcanar, el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers Miquel Buch, Damià Calvet i Ester Capella participaran en un acte de reconeixement als cossos de seguretat i emergències que van actuar a les explosions a la casa on els terroristes van preparar els atacs.

Acte central a la plaça de Catalunya

La commemoració principal serà la que es farà divendres al matí a la plaça de Catalunya. L’acte l’ha organitzat el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Generalitat i la Delegació del Govern espanyol a Catalunya. El lema és “Barcelona, ciutat de pau” i vol tornar a mostrar l’aposta de la ciutat per la pau, l’acollida i la integració.

L’acte de la plaça Catalunya començarà a les 10.30 h i no tindrà parlaments per afavorir que el protagonisme sigui per a la solidaritat amb les víctimes i els seus familiars. Hi assistiran les màximes autoritats polítiques de l’Estat -com els reis i el president, Pedro Sánchez-, de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Hi haurà representants institucionals de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats. A més, hi haurà representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien algunes de les víctimes mortals. També hi aniran membres dels cossos policials, d’emergència i d’altres serveis públics que van ajudar en l’atenció als afectats pels atemptats.

Abans d’aquest homenatge, se’n farà un altre de format més petit. Serà al ‘Pla de l’Ós’, el mosaic de Joan Miró, que va ser el punt on es va centralitzar les mostres de dol després de l’atac. A les 10 h, s’hi farà una ofrena floral amb familiars de les víctimes mortals. En total està previst que uns 150 familiars i víctimes assistiran a la commemoració. Arribaran de diferents punts de l’estat i 11 països més (Alemanya, l’Argentina, Austràlia, Bèlgica, el Canadà, els Estats Units, França, Grècia, Itàlia, Portugal i Romania). Segons fonts municipals, 159 mitjans de 29 països han acreditat uns 900 professionals per informar de l’homenatge.

L’activitat per recordar les víctimes, però, començarà a primera hora amb una declaració institucional del president, Quim Torra, al Palau de la Generalitat.

Altres homenatges

Mitja hora abans, els CDR han convocat una marxa alternativa als actes oficials. Serà a les 10 h a la plaça del Portal de la Pau. La mobilització s’ha convocat com a homenatge a les víctimes desvinculat i crític amb la monarquia. A la mateixa hora, l’entitat Unión Monárquica de España ha convocat una altra concentració, aquesta a Canaletes, per recordar les víctimes i alhora donar suport al rei Felip VI.

Tots aquests actes afectaran la mobilitat al centre de Barcelona. Hi haurà talls de trànsit i alteracions en el recorregut d’algunes línies d’autobús. TMB ha anunciat que reforçarà el servei de metro per facilitar l’accés als actes i minimitzar els problemes que això pugui ocasionar.

Els homenatges continuaran a la tarda. L’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, formada pels venedors del mercat, els floristes i els antics ocellaires de la Rambla, té previst fer una enlairada de globus blancs amb missatges d’amor. Serà a les 17 h.

D’homenatges n’hi haurà arreu i durant tot el dia. A les 11 h els treballadors de la Casa Batlló faran un minut de silenci. L’Associació Catalana de Municipis proposa als ajuntaments que facin cinc minuts de silenci per recordar les víctimes. A les 18.30 h a la presó de Lledoners, les organitzacions sobiranistes faran un acte propi per commemorar el 17-A. Durant tot el dia, les esglésies de la ciutat pregaran per les víctimes.

A més, a Vilafranca del Penedès inauguraran un monòlit de marbre per recordar Pau Pérez, que va morir apunyalat a la Zona Universitària. Finalment, dissabte hi haurà un altre acte de record a Cambrils, on va morir una dona aragonesa.