‘Habitatge en joc’
‘Habitatge en joc’ és un reportatge que analitza l’emergència d’habitatge a Barcelona. Amb testimonis d’afectats, experts i representants d’associacions que lluiten per una llar digna i assequible. El document també inclou l’opinió del magistrat i membre d’Àgora Judicial, Guillem Soler. El titular del Jutjat de Primera Instància número 1 de Barcelona critica la vulneració de drets que pateixen els afectats dels anomenats desnonaments oberts. En contrast, el coordinador del sindicat de tècnics d’Hisenda de Catalunya (Gestha) i vicepresident de la Unió de Funcionaris de Finances d’Europa, Miguel Ángel Mayo, censura el tractament fiscal que la normativa estableix per als propietaris d’habitatges. El reportatge és un recorregut pels diversos punts de vista que ens ofereixen els actors protagonistes d’aquesta crisi.
Però si l’habitatge és un dret, com el garanteixen els poders públics ?
Les diverses formacions polítiques amb representació municipal que opten a l’alcaldia de Barcelona debaten les seves propostes perquè l’accés a l’habitatge no sigui un privilegi. En aquest deba,t que es pot veure a continuació, hi participen Lucía Martín (Barcelona en Comú), Albert Civit (Junts per Catalunya), Celestino Corbacho (Barcelona pel Canvi – Ciutadans), Maria Buhigas (Esquerra Republicana), Laia Bonet (PSC), Alba Sanjurjo (CUP) i Miguel Torrubiano (PP).
Lucía Martín, de Barcelona en Comú, reconeix que l’Ajuntament no pot solucionar en solitari el problema de l’habitatge. Considera que cal la concurrència i el compromís de les diverses administracions. En aquest sentit, critica que la Generalitat no hagi a aportat els 1.000 habitatges que li pertocava. Reconeix, a més, que el parc de lloguer necessari per a la ciutat “trigarà anys” i que no és una mesura adequada per posar fi a la bombolla dels preus del lloguer. Com a solució proposa la regulació dels preus.
El representant de Junts per Catalunya, Albert Civit, s’ha mostrat favorable a regular els preus del lloguer però ha puntualitzat que primer cal establir les condicions necessàries perquè això sigui possible. Considera que si no s’estableixen aquestes condicions, existeix el risc que les conseqüències siguin contràries a allò esperat.
Celestino Corbacho, de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, ha criticat la política d’habitatge de l’equip de govern d’Ada Colau que ha qualificat de “fracàs”. L’exalcalde de l’Hospitalet ha promès per a Barcelona la construcció de 10.000 habitatges en vuit anys, dels quals un 75 % serien destinats a lloguer.
Per la seva banda, la representant d’Esquerra Republicana, Maria Buhigas, ha dit que resoldre el problema de l’habitatge “fa por” a l’alcaldessa Colau “perquè vol dir seure i negociar amb el sector privat”. Buhigas exposa que les mesures a emprendre són a llarg termini i ha posat com exemple la modificació de normatives urbanístiques.
Des del PSC, Laia Bonet s’ha mostrat inflexible en l’atenció a aquelles famílies que es troben en situació d’emergència d’habitatge. Afirma que “totes les administracions hi han d’abocar tots els recursos” perquè és una situació que “pot passar a qualsevol dels qui estem aquí”.
Miguel Torrubiano, del Partit Popular, s’ha mostrat contrari a la regulació de preus perquè creu que “seria la mort del sector”. Per a Torrubiano, calen mesures que siguin consensuades amb el sector privat.
La representant de la CUP- Capgirem Barcelona, Alba Sanjurjo, s’ha mostrat favorable a reservar el 50 % de les promocions a habitatge social i planteja la creació d’una constructora pública d’habitatge.
Si vols aprofundir encara més sobre la crisi de l’habitatge a Barcelona, betevé t’ofereix l’especial ‘Habitatge en joc’, amb informació complementària addicional, gràfics i opinió de diversos actors, experts i afectats.
comparativa de programes electorals
Aquí trobaràs la comparativa entre programes electorals en els grans eixos en matèria d’habitatge.