Els candidats a les eleccions municipals 2019 a Barcelona han participat aquest dimarts en un debat amb el col·lectiu de manters organitzat per l’entitat Casa Nostra Casa Vostra, i que compta amb la col·laboració de Ràdio Primavera Sound i el diari ‘Ara’. L’acte s’ha fet a la seu de Ràdio Primavera Sound.

En aquest debat s’hi han sumat gairebé tots els candidats a les municipals 2019 amb representació excepte Josep Bou (PP) i Manuel Valls (Cs). Els manters han interpel·lat directament els candidats. Amin Sar ha preguntat de manera directa quines són les solucions que els ofereixen.

Ada Colau (BComú), ha reivindicat el carnet de veïnatge, una proposta que s’ha començat a impulsar a Barcelona. Segons Elsa Artadi (JxC), el fenomen del ‘top manta’ suposa el fracàs de les polítiques socials. i ho ha qualificat com un problema d’espai públicErnest Maragall (ERC) ha proposat fer un cens dels venedors a la manta per saber quins ciutadans hi ha a Barcelona.

Jaume Collboni (PSC) ha destacat la necessitat de diàleg i entesa en un tema tan sensible. Així mateix, ha dit que cal complir i fer complir les normes de l’espai públicAnna Saliente (CUP) ha dit que la venda ambulant no és el principal problema de Barcelona i que els drets dels manters són els mateixos que la resta de ciutadans. Ha dit que altres col·lectius també ocupen l’espai públic, com ara els turistes amb la Rambla.

L’Amin Batili és un dels manters que ha participat en el debat, ha dit que Leo Messi és immigrant, com ell, però que els separa el color de pell. Ha afegit que fa 12 anys que és a Espanya, “molt més que Manuel Valls”, ha dit.

Llei d’estrangeria

La Llei d’Estrangeria ha estat un dels punts centrals del debat. La candidat a la reelecció, Ada Colau, ha estès la mà als socialistes en diverses ocasions per tal de canviar-la al Congrés dels Diputats. El socialista Jaume Collboni li ha respost que poden fer els canvis que calgui i ha interpel·lat també als republicans. El cap de llista d’ERC, Ernest Maragall s’ha posicionat a favor del canvi legislatiu. Finalment, la cupaire Anna Saliente ha declarat que a Barcelona cal desobeir la llei d’estrangeria independentment que es derogi a Madrid.

Pibacaralles amb Jaume Collboni

Durant el debat hi ha hagut algunes enganxades entre els participants. Un d’ells l’han protagonitzat el candidat socialista, Jaume Collboni i la Marie, una de les manteres. Davant d’un dels exemples de líder del PSC del tancament d’un estanc a causa de l’activitat dels manters, la venedora li ha respost que no ha vist cap manter venent diaris. També Collboni ha tingut una picabaralla amb la fins ara alcaldessa. Ha criticat que es vulgui donar carta de naturalesa a una activitat que, ha dit, “no és legal”. Colau l’ha interromput que l’activitat és legal, però que la fan “persones en situació d’irregularitat”.

Crítiques per l’absència de Bou i Valls

Les candidates Colau (BComú), Artadi (JxC) i Saliente (CUP) han criticat l’absència dels candidats del PP, Josep Bou, i Cs, Manuel Valls. En aquest sentit, Artadi ha agraït que s’hagi mantingut el debat tot i que dos candidats amb representació han decidit no assistir-hi. La candidata de BComú ha lamentat que ni Bou i Valls no hi participessin després d’haver-la acusat d’afavorir el ‘top manta’, ha dit, durant tot el mandat. La CUP ha destacat que per a la formació era un tema cabdal.

Els dos candidats han respost a les crítiques per la seva absència. De la seva banda, Manuel Valls l’ha qualificat el debat amb manters d’espectacle i ha acusat Ada Colau de fer un efecte crida amb els immigrants. El popular Josep Bou considera que participar en aquest debat és legitimar el ‘top manta’.