Assemblea de Càrrecs Electes

(ACN) Crits de “Buch dimissió” en l’Assemblea de Càrrecs Electes. Unes 2.000 persones s’han reunit aquest dimecres al vespre al Palau de Congressos per la constitució del nou òrgan, després de la sentència del procés. Els crits contra el conseller d’Interior, Miquel Buch, han començat sent espontanis, fins que s’han multiplicat entre els assistents. Una de les electes que han demanat la paraula ha exigit que es “depurin responsabilitats” arran de les actuacions policials durant les protestes postsentència.

Aquesta escena arriba un dia després que els Mossos d’Esquadra hagin engegat l’auditoria interna més àmplia feta mai fins ara d’un dispositiu policial per analitzar 15 actuacions per possible mala praxi. Abans dels crits, també hi ha hagut proclames com ara “Fora les forces d’ocupació”, dirigides als cossos policials de l’Estat.

A l’Assemblea d’Electes hi han assistit el president Quim Torra; el vicepresident Pere Aragonès, i altres consellers i conselleres, però no Miquel Buch. També hi ha anat el president del Parlament, Roger Torrent. També hi havia regidors d’ERC (Ernest Maragall, Jordi Coronas, Gemma Sendra, Eva Baró, Jordi Castellana…) i de JxC (Elsa Artadi, Ferran Mascarell, Jordi Martí i Francina Vila) a l’Ajuntament de Barcelona.

Rebuig a la sentència i exigència de llibertat per als “presos polítics”

L’assemblea ha aprovat per unanimitat la seva posició política. El text rebutja la sentència del Suprem, demana l’amnistia i exigeix la llibertat dels “presos polítics”, el retorn dels “exiliats” i la fi de la “repressió”. A més, dona suport a la “mobilització popular” i a seguir defensant la sobirania de les institucions catalanes. La posició política també exigeix diàleg a l’Estat, així com una mesa de negociació que retorni el conflicte a la política.

Apel·la a la mediació internacional per aconseguir aquest objectiu. Finalment, el text apunta que l’Assemblea d’Electes treballa per l’autodeterminació i per una solució política que permeti als catalans decidir el seu futur polític a les urnes. Tot i que no forma part de la posició política, l’Assemblea d’Electes també ha apostat per la “desobediència institucional”, una mobilització “constant” i la denúncia de la “repressió policial”.

Tall d’electes a la Diagonal

Just després de l’acte al Palau de Congressos, alguns electes han tallat la Diagonal com a protesta. Això ha provocat un enfrontament amb un conductor afectat que, finalment, ha marxat amb el cotxe. Els electes s’han dirigit posteriorment a la plaça de la Universitat per donar suport als centenars de joves han iniciat una acamapada “contra la repressió”.

Assemblea autofinançada

L’òrgan es vol autofinançar per no dependre de partits ni institucions. Els 10 euros que els electes han pagat per assistir a l’assemblea d’avui han servit per pagar la sala del Palau de Congressos (tot i que la despesa no s’ha pogut cobrir del tot). El grup motor que ha fet la feina prèvia fins a la trobada d’avui constituirà una gestora per articular una proposta de governança que es votarà en la propera sessió.