Ada Colau

La coordinadora de Barcelona en Comú ha proposat que Ada Colau presenti candidatura en el ple d’investidura del 15 de juny a l’Ajuntament de Barcelona perquè opti a la reelecció com a alcaldessa. El nucli dirigent dels comuns creu que és “la millor proposta” després de constatar “un estancament” en la petició d’un tripartit amb ERC i el PSC “per intercanvi de vetos”.

En un comunicat, BComú apunta que la decisió de presentar candidatura no tanca la porta a “seguir treballant per un govern estable de forces d’esquerres”. La proposta de la coordinadora de BComú es debatrà i votarà aquest divendres a la tarda en un plenari de la formació amb la presència de la militància.

La proposta arriba l’endemà que ERC anunciés l’aturada de converses amb BComú fins que Ada Colau no digués clarament amb qui volia pactar. En paral·lel, el candidat del PSC, Jaume Collboni, ha explicat aquest dijous que ja hi ha converses obertes amb els comuns per aconseguir un govern progressista no independentista i que, per ara, “no hi ha res fet”.

 

El vot de Manuel Valls, clau en la investidura

Com que no va guanyar les eleccions, perquè pugui prosperar la candidatura d’Ada Colau en el ple d’investidura cal que arribi a la majoria absoluta (21 regidors). Tenint en compte que BComú té 10 regidors, amb els vuit regidors del PSC no en tindria prou i li caldrien, com a mínim, tres vots més. En aquesta suma juguen un paper clau els vots que Manuel Valls (BCN Canvi – Cs) ha ofert “sense condicions” per evitar un alcalde independentista.

Fins ara, els comuns han evitat rebutjar en públic l’oferta de Valls per a la investidura i s’han limitat a assegurar que no volen pactar ni amb Cs ni amb JxC cap acord de govern. Tot i això, ‘NacióDigital’ va fer públiques aquest dimarts unes declaracions de Colau en campanya electoral en què deia que “no em prestaria mai a operacions estranyes amb una aliança de Cs”.

Precisament, aquest dimarts, en una entrevista al programa bàsics de betevé, Ernest Maragall, el candidat d’ERC, va convidar Colau a no presentar candidatura a la investidura si no vol participar de “cap operació” amb Manuel Valls: “Si ho fa, està dient que compta amb ell, per activa o per passiva”.