La candidata d’En Comú Podem a les eleccions del 14-F, Jéssica Albiach, ha proposat aquest dijous la creació “d’un Amazon públic cooperatiu” amb l’objectiu, ha dit, de “competir amb els gegants tecnològics”. Així, ha afegit, els impostos que paguen els petits i mitjans empresaris es quedarien a Catalunya. Albiach també ha explicat la seva aposta per la rehabilitació d’habitatges i la transició ecològica en el camp de l’automoció.

“Falta de visió estratègica” en la gestió dels fons europeus

La candidata també ha criticat la “falta de visió estratègica de cap a on ha d’anar el país” en les propostes de projectes que el govern ha escollit per optar als fons europeus. Segons Albiach, l’executiu ha actuat més “com a finestreta de recollida de propostes” que no fixant-se en com generar una ocupació estable i de qualitat. A més, ha retret que “s’omplin la boca en dir que no podien anar a parar a grans empreses” i després es proposi dedicar recursos dels fons New Generation a empreses com Naturgy.

“Per resoldre el conflicte cal la llibertat dels presos”

En el cicle d’entrevistes als candidats de l’Agència EFE, Albiach ha reiterat alguns dels temes que ja ha anat explicant aquesta campanya. Sobre la taula de diàleg entre governs, ha dit que “no hi haurà una negociació real” si no s’alliberen abans els líders independentistes. També ha explicat que, malgrat tenen al programa el referèndum d’autodeterminació, la seva aposta més a curt termini és “una disposició addicional a la Constitució” que digui que Catalunya és una nació, i que vagi acompanyada de més competències.

La imputació a Laura Borràs

La candidata dels comuns també s’ha referit a la imputació de Laura Borràs. A preguntes dels periodistes, ha dit que “no és en cap cas comparable” a la sentència del Suprem als presos independentistes. Sempre partint de la presumpció d’innocència, ha dit que la imputació de Borràs “no és un cas de clavegueres de l’Estat”. “Faríem malament de comprar una situació amb l’altra”, ha afegit.

Eleccions segures

Sobre la jornada electoral, Albiach ha assegurat que “els protocols que s’han posat en marxa garanteixen unes eleccions segures”. Ha volgut fer “un missatge de tranquil·litat” per als votants. De fet, ha dit que anirà a votar presencialment “per donar exemple”. Sobre l’allau d’al·legacions dels membres de les meses per no haver-hi d’anar, la candidata ha demanat al govern “ampliar la llista de suplents per garantir que es poden obrir tots els col·legis electorals”.