Ha format part de la fesomia del Besòs durant gairebé 60 anys i ara, l’antic cinema Pere IV —en desús les darreres dues dècades— passarà a formar part de la història del barri. Aquest dimarts se n’inicien les tasques d’enderroc, llargament reivindicat pels veïns. Les màquines han començat a treballar a mig matí i la demolició es farà per fases. La durada prevista és de quatre mesos i tindrà un cost de més de 360.500 euros.

L’enderroc es farà amb maquinària, però també de forma manual, ja que caldrà desmuntar les plaques de fibrociment -amiant- del fals sostre interior i per fer-ho s’han de seguir els protocols de seguretat. Un cop a terra, quedarà un solar de prop de 1.000 m². Aquí s’hi construirà una biblioteca, s’hi farà l’ampliació del CAP Besòs i un auditori en record de l’antic cinema.

El regidor del districte de Sant Martí, David Escudé ha assegurat que si tot va tal com està previst “entre el desembre del 2025 i principis del 2026, tindrem un equipanent de ciutat de primera divisió”.

Un edifici municipal de més de 5.000 m2

L’Ajuntament va adquirir l’antic cinema —que havia estat propietat del Grup Balañá— l’any 2010. No va ser fins al mandat passat, però, quan el consistori va comprar el local, situat als baixos que ocupava una oficina bancària. Aleshores va encarregar un estudi de l’edifici —construït l’any 1964—, que hi va detectar problemàtiques estructurals. Per exemple: filtracions d’aigua, deficiència d’aïllament i d’accessibilitat. Per això es va decidir enderrocar-lo i construir un nou edifici. L’immoble tindrà 5.200 m², sis plantes (més els baixos) i una part soterrada on es farà l’auditori.

El CAP Besòs, connectat amb una passera

L’edifici, dissenyat per l’arquitecte Jorge Vidal, acollirà la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, l’auditori —per fer-hi tot tipus d’activitats— i l’ampliació del CAP Besòs. Una de les característiques és que l’immoble estarà unit per una passera amb l’actual ambulatori, per poder connectar els dos espais.

Per fer l’edifici caldrà que la Generalitat i l’Ajuntament hi inverteixin més de 15 milions d’euros. Les dues administracions han signat un conveni que estableix que el consistori aportarà 9,8 milions i Salut 5,5 milions.

Alguns veïns aposten per un nou CAP

Alguns veïns del barri, però consideren que la solució d’ampliar el CAP d’aquesta manera, a la llarga, serà poc efectiva. Ramón Tur, vicepresident AV Maresme, creu que l’equipament quedarà petit en pocs anys, perquè “el barri esta creixen molt” i encara ho farà més en els propers 5 o 6 anys. Per això, des de l’entitat, eren més partidaris de fer un ambulatori completament nou. Malgrat tot, les entitats veïnals estan satisfetes amb l’inici de l’enderroc. “Fa més de 15 anys que l’esperàvem”, expliquen.