sorteig meses electorals 2024 eleccions catalunya 12 maig

Vols saber quan es fa el sorteig de les meses electorals 2024? L’avançament de les eleccions a Catalunya, previstes per al 12 de maig, suposa la tercera cita electoral en menys d’un any i obliga a fer un sorteig de meses electorals. La llei electoral (LOREG) estableix un calendari per triar els membres de les meses i el termini per presentar al·legacions en cas de no poder complir amb aquesta obligació. Aquí et detallem tot el que has de saber sobre el sorteig de les meses amb motiu de les eleccions a Catalunya 2024.



Sorteig de les meses electorals 2024 per al 12-M: quan és?

La llei electoral estableix que el sorteig de les meses electorals s’ha de fer entre 25 i 29 després de la convocatòria d’eleccions. Per tant, la tria dels membres es farà entre el 13 i el 17 d’abril, en funció del municipi.

En el cas concret de Barcelona, aquesta elecció se sol fer sempre en dissabte i aquesta vegada també serà així. La Gaseta Municipal ja ha publicat que el sorteig es farà aquest dissabte, 13 d’abril a la Sala Guinovart de l’Ajuntament.

Quan es comunica el resultat del sorteig de les meses?

La designació del President i els vocals de les meses electorals s’ha de notificar en un termini de tres dies després del sorteig. A partir d’aquest moment, els membres que no puguin complir amb la seva obligació electoral tenen set dies per presentar al·legacions davant de la Junta Electoral de Zona.

Si posteriorment qualsevol de les persones designades té algun impediment per formar part d’una mesa, haurà de comunicar-ho a la Junta de Zona almenys amb 72 hores d’antelació. Després d’aquest termini, l’avís haurà de fer-se immediatament i abans de la constitució de la mesa.

Al·legacions per evitar formar part d’una mesa electoral

La Junta Electoral Central estableix un seguit de supòsits que justifiquen que una persona no participi en la mesa electoral. Aquests són alguns dels motius:

  • Ser major de 65 anys i menor de 70.
  • Tenir una discapacitat o invalidesa permanent o temporal.
  • Estar embarassada de sis mesos o més o de permís per maternitat.
  • Tenir una intervenció quirúrgica o proves clíniques rellevants.
  • Estar empresonat o ingressat en un centre psiquiàtric.
  • Haver format part d’una mesa electoral tres vegades en els últims 10 anys.
  • Pertànyer a religions en les quals l’ideari impedeixi participar en una mesa.
  • Tenir cura d’un menor de vuit anys o d’una persona amb discapacitat.
  • Tenir un esdeveniment familiar inajornable i d’especial rellevància.
  • Canviar de residència a una altra comunitat autònoma.
  • Formar part d’un servei essencial: sanitaris, Protecció Civil, bombers o mitjans de comunicació. En aquest cas, l’informe l’haurà de redactar el responsable del servei.

Una vegada feta l’al·legació, la JEC té cinc dies per resoldre el cas i comunicar la decisió a l’interessat. Les persones que incompleixin sense causa justificada l’obligació de formar part d’una mesa electoral podran ser condemnades a penes de presó de tres mesos a un any o multes de sis a 24 mesos.

Qui forma part d’una mesa electoral?

Les meses electorals estan formades per un president, dos vocals i dos suplents per a cadascun dels membres. S’escullen per sorteig entre totes les persones incloses al cens d’electors que sàpiguen llegir i escriure i siguin menors de 70 anys. Segons la LOREG, el president de la mesa haurà de tenir el títol de batxillerat o FP de segon grau o, subsidiàriament, el graduat escolar o equivalent.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?