L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha verbalitzat per primera vegada que vol deixar per al mandat següent (2027-2031) l’última fase de connexió del tramvia per la Diagonal; és a dir, la que ha de posar les vies entre el passeig de Sant Joan i Francesc Macià. Fins ara, Collboni i el seu govern ho havien insinuat, al·legant que a l’Esquerra de l’Eixample ja hi haurà en marxa altres obres ferroviàries, les de l’L8.

Ara bé, aquest dijous, en el seu primer “L’alcalde respon”, Jaume Collboni va ser més explícit quan els periodistes li van preguntar si entomaria en aquest mandat la segona fase de la unió del tramvia, un cop acabats els treballs que hi ha ara en marxa per allargar les vies entre Glòries i el passeig de Sant Joan.

Aquest mandat, inicialment, hem d’acabar les obres [de la primera fase] i que funcioni el tramvia… i plantejar la segona fase per al mandat següent. Són tres anys”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

“Tot es pot modificar, en funció dels acords”

Tot i expressar que aquests són els seus plans, Collboni admet que “tot es pot modificar, també en funció dels acords”. De fet, el govern del PSC està en procés de negociació pel pressupost municipal del 2024 (ja ha signat un acord pressupostari amb ERC) i més endavant haurà d’entomar les negociacions per teixir un eventual govern de coalició.

Caldrà veure si la connexió del tramvia fins a Francesc Macià es converteix en un punt central d’aquestes negociacions: per ara, els comuns d’Ada Colau ja han exigit a Collboni que connecti el tramvia “sense dilacions”, en l’últim document que van enviar al PSC per intentar desencallar un pacte de pressupost vinculat també a un acord de govern.

El projecte de la segona fase, al juliol

Debat polític a banda, les obres de la primera fase d’unió del tramvia per la Diagonal encaren la recta final amb la nova urbanització de la Diagonal ben visible i els propers mesos es començaran a fer els trajectes de prova (les conegudes com a marxes en blanc) abans no s’obri la infraestructura als passatgers.

En paral·lel, a mitjans de febrer, Jaume Collboni va anunciar que al juliol l’Ajuntament de Barcelona tindrà enllestit el projecte executiu per completar la connexió del tramvia fins a Francesc Macià. Malgrat explicar això, l’alcalde no va concretar cap calendari d’obres per a la segona fase: “Ho haurem d’anar veient pas a pas”, va dir.