L’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que “no ens aixecarem de la taula fins al 22 de març per arribar a un acord de pressupost”. Ho ha dit quan queden tres setmanes per al ple del mes de març, data en què Collboni es mostra convençut que aprovarà el pressupost municipal del 2024. Fins aleshores haurà de seguir negociant amb els grups de l’oposició perquè, ara mateix, només té garantit el suport d’ERC, amb qui ha signat un acord pressupostari.

De fet, el pacte amb Esquerra va desllorigar que el pressupost superés el primer tràmit en comissió, en què els comuns d’Ada Colau també van avenir-se a facilitar la tramitació del pressupost. Ara bé, ara per ara, BComú no es planteja aprovar definitivament els comptes en plenari si no assoleix en paral·lel un acord de govern amb Collboni, cosa que l’alcalde rebutja: “Primer abordes les prioritats polítiques [al pressupost] i després les fórmules de govern“.

Evita respondre si vol governar amb Colau

Les paraules de Collboni han arribat al primer “L’alcalde respon” —acte que organitza el Col·legi de Periodistes— del mandat, on ha dit que Barcelona viurà “la transformació del segle” fins al 2035, i l’endemà que els comuns hagin posat noves condicions a l’alcalde per fer un acord de govern i desencallar el pressupost. Amb aquest context, i en preguntar-li per si ell es veu governant de nou amb Ada Colau (de qui ell va ser primer tinent d’alcaldia quan era alcaldessa), Collboni ha respost amb to evasiu que “no és una qüestió de persones; això va de projectes i d’orientació de polítiques”.

En aquest sentit, el socialista ha argumentat que la proposta de pressupost per al 2024 té “una clara orientació progressista i que dona continuïtat a moltes polítiques” en qüestions com l’emergència climàtica i l’habitatge. Per això ha sentenciat que “és motiu suficient” per tenir temps fins al 22 de març “perquè el diàleg doni els seus fruits i es doni un acord”.

Una de les qüestions que podria facilitar o enrocar que s’acabi teixint un pacte és la connexió del tramvia per la Diagonal. Ara mateix està en marxa la construcció de la infraestructura de Glòries al passeig de Sant Joan, però quedarà pendent la darrera fase, fins a Francesc Macià. A “L’alcalde respon”, Collboni ha verbalitzat per primera vegada que és partidari de deixar aquesta última fase per al mandat següent.

I si cal una qüestió de confiança?

A preguntes dels periodistes, l’alcalde s’ha referit per primer cop a la possibilitat d’haver-se de sotmetre a una qüestió de confiança per aprovar el pressupost, si no té els suports necessaris. Collboni ha recordat que altres alcaldes (com Xavier Trias o Ada Colau) també hi van recórrer i que “la vida continua”. La qüestió de confiança permet a governs en minoria aprovar els comptes si l’oposició no pot articular una majoria alternativa.