Jaume Collboni conferència

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que Barcelona viurà fins al 2035 “la transformació del segle”, amb una inversió pública de rècord. En el seu primer “L’alcalde respon” —l’acte que organitza cada any el Col·legi de Periodistes—, Collboni ha avisat que “no som conscients de fins a quin punt la ciutat està vivint una transformació equiparable als Jocs Olímpics del 1992“, amb relació als canvis en què està immersa Barcelona i els que viurà fins al 2035.

Collboni s’ha referit, per exemple, a les transformacions de la Sagrera, l’estació de Sants, el litoral (després de la Copa Amèrica de vela) i l’antiga Mercedes-Benz. A més, ha quantificat en 10.600 milions d’euros la inversió pública que hi estan fent l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat, una xifra de rècord i que es pot equiparar als 13.500 M € —tant públics com privats— que es van mobilitzar amb els jocs de Barcelona 92.

2.800 M € per a les inversions del mandat

L’alcalde ha avisat que “la transformació del segle també ha de tenir un impacte en els veïns” i, amb aquest pretext, ha anunciat que el seu govern preveu desemborsar fins a 2.898 M € en el marc del Pla d’inversions municipals (el PIM) fins al 2027. Collboni ha dit que aquesta xifra és un 30 % més alta que la que preveia el darrer PIM d’Ada Colau i ha detallat algunes de les inversions que es faran.

El PIM preveu accions per recuperar espais en desús equivalents a 32 interiors d’illa de l’Eixample, la reforma de l’avinguda Meridiana fins a Fabra i Puig (l’última fase de la transformació que queda pendent), la de la part alta del carrer de Balmes i la del passeig de la Mar Bella. La majoria d’aquestes actuacions són heretades de governs municipals anteriors: “Hi ha feina de governs anteriors i no tenir sentit de la continuïtat seria injust”, ha admès.

En aquest sentit, Collboni ha avisat que “un bon alcalde ha de pensar més enllà del seu mandat” i ha assegurat que és “una obligació” pensar en els alcaldes que vinguin després d’ell. De fet, ha dit que “el temps raonable” per ser alcalde “són dos mandats”.

Collboni congela la connexió del tramvia

Durant la seva intervenció, Jaume Collboni també ha verbalitzat per primera vegada que vol deixar per al mandat següent (2027-2031) l’última fase de connexió del tramvia per la Diagonal; és a dir, la que ha de posar les vies entre el passeig de Sant Joan i Francesc Macià. Fins ara, Collboni i el seu govern ho havien insinuat, al·legant que a l’Esquerra de l’Eixample ja hi haurà en marxa altres obres ferroviàries, les de l’L8.

En l’acte també ha fet una crida al “patriotisme de ciutat”, que ha qualificat com un “estat d’ànim imprescindible per respondre als reptes” que se li plantegen a la ciutat. A més, ha explicat que ha demanat als regidors del seu govern “que militin per Barcelona”, una petició que ha estès també als líders veïnals i d’entitats econòmiques, esportives i sindicals. “Aquest alcalde estarà al costat dels que vulguin militar per Barcelona, perquè la ciutat ens necessita a tots”, ha sentenciat l’alcalde.