ada colau

Barcelona en Comú ha traslladat aquest dimecres al govern de Jaume Collboni les condicions per pactar un acord de govern “ampli i estable” que permeti aprovar el pressupost del 2024 en el ple del 22 de març. El document, a què ha tingut accés betevé, recull diverses prioritats dels comuns, com ara mantenir la reserva del 30 % per a habitatge protegit, fer més eixos verds o consolidar el dentista municipal.

Amb un vot a favor, els comuns van facilitar el primer tràmit del pressupost en comissió, però vinculen el “sí” definitiu a poder tancar un acord de mandat i de govern. Si no és possible, insisteixen que votaran en contra dels comptes en l’aprovació definitiva al plenari. Collboni només té assegurat el vot d’ERC, amb qui va signar un acord pressupostari. Fonts municipals han detallat que l’executiu continua parlant amb tots els grups.

La llista dels comuns

En matèria d’habitatge, el document que BComú ha fet arribar al PSC també reclama regular el lloguer de temporada. En clau turística, demana reduir l’arribada de creuers, limitar els pisos turístics i mantenir la prohibició de més hotels al centre. Pel que fa a la mobilitat, els d’Ada Colau exigeixen connectar el tramvia per la Diagonal “sense dilacions” i ampliar els carrils bici, així com mantenir el de la via Augusta.

El document també recull prioritats en matèria social com ara consolidar el dentista municipal, impulsar una òptica municipal (promesa electoral de Colau) i mantenir el Pla de drets culturals i programes com el Vilaveïna, Concilia o el Konsulta’m. Tot plegat apunten que no es pot abordar amb un únic pressupost i, per això, els comuns creuen que cal tancar un acord de mandat amb un govern ampli.

“Reunió decebedora”

Fonts dels comuns han explicat que la reunió amb el PSC ha estat “decebedora” perquè el govern municipal no s’ha presentat amb cap proposta. Tot i això, s’han compromès a fer un retorn del document que han presentat i una altra trobada. Sense BComú, Collboni haurà de buscar el suport d’un altre grup (la resta van votar-hi en contra en comissió) si vol aprovar el pressupost al ple o bé optar a una qüestió de confiança.