El socialista Jaume Collboni s’ha estrenat com a alcalde accidental en una Mercè que, per primer cop en anys, no ha tingut la primera autoritat de la ciutat. L’alcaldessa, Ada Colau, és de viatge a la cimera climàtica de Nova York. A la seva absència ja comptada, s’hi ha sumat la inesperada de Quim Torra. També per primera vegada en molts anys, el president de la Generalitat no ha assistit ni a la missa de la Mercè ni al seguici fins a l’Ajuntament, que ha encapçalat Collboni.

“S’ha trencat una tradició”, ha dit Jaume Collboni, que ha lamentat l’absència de Torra “pel respecte que mereix la tradició i la festa major de Barcelona”. L’alcalde accidental ha dit que no sap el motius de per què el president català no ha anat ni a la missa ni al seguici. Tots dos sí que han coincidit al balcó de l’Ajuntament. Torra hi ha anat ben entrat el migdia per assistir a la jornada castellera de colles locals.

Collboni seguici Mercè 2019

Missa i seguici amb tots els grups

Malgrat les absències de Colau i Torra, la Mercè 2019 ha permès veure una imatge insòlita: regidors de tots els grups a la missa (també de BComú) i al seguici. El popular Josep Bou i Eva Parera (BCN Canvi) han reclamat que l’ofici torni al programa de la Mercè. L’alcalde accidental ho ha rebutjat per “separar la litúrgia de la festa cívica i popular”. “Això no impedeix assistir-hi”, ha afegit.

Les detencions de CDR marquen el debat polític

Collboni ha defugit fer valoracions polítiques més enllà de la Mercè, cosa que sí que han fet la resta de líders municipals. Ernest Maragall (ERC) ha criticat l’operació de la Guàrdia Civil d’aquest dilluns que va acabar amb nou membres dels CDR detinguts acusats de rebel·lió, terrorisme i tinència d’explosius. “No és la primera ni l’última operació per identificar l’independentisme amb violència, una falsedat”, ha denunciat.

Des de JxC, Elsa Artadi ha criticat “l’estat repressor” i ha acusat els dirigents de Cs i PP de “crear un clima de crispació que no hauria d’existir”. Des de Cs, Luz Guilarte ha felicitat la Guàrdia Civil per la detenció de “comandos separatistes” i ha demanat la dimissió d’Artadi per assistir a les manifestacions de protesta “amb els violents”. Bou també ha felicitat la Guàrdia Civil i Eva Parera (BCN Canvi) ha demanat prudència en espera de les investigacions.

Forn, un altre absent

Un altre dels regidors que no ha estat present a la Mercè, per la situació de presó preventiva, ha estat el líder de JxC, Joaquim Forn. En un tuit, ha convidat a gaudir de la festa “tot i els moments excepcionalment greus que vivim”. Maragall i Artadi també han tingut un record per Forn.

També des de Nova York, l’alcaldessa ha fet un tuit en què afirma que li encantaria ser a Barcelona.

Per cert, una altra absència notable de la Mercè ha estat el líder de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, que està de viatge de noces.