La coordinadora de Catalunya en Comú i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fixat les eleccions europees i municipals de l’any vinent com una fita en el calendari en què els comuns hauran d’estar “més units” i “més convençuts que mai que la proposta des de baix és imprescindible”. En unes jornades per arrencar el curs polític del seu espai a la UPF, Colau ha assegurat que el partit “es bolcarà” en el territori per guanyar les municipals i les europees del maig del 2019 i ha fet una crida a “reforçar” l’espai de les confluències. L’alcaldessa ha instat a “no minimitzar” els neguits dels ciutadans i aprofitar les properes cites electorals, que veu com una “grandíssima oportunitat” per “transformar-les en esperança”. És en aquest context que Colau ha fet una crida a la unitat social i de les esquerres per guanyar al maig. “Si ens ajuntem”, ha dit, “podem canviar les coses a millor”.

En clau europea, l’alcaldessa ha carregat contra els discursos anitiimmigració del ministre italià Matteo Salvini, a qui ha qualificat de feixista, i ha reclamat que les eleccions europees serveixin per posar sobre la taula “que Europa i el món viuen grans transformacions que no es poden menystenir”. “Al mateix temps que plantegem la sobirania de Catalunya hem de planificar les sobiranies en plural”, ha assegurat. I s’ha desmarcat dels partits que “només” vulguin aprofitar les eleccions com “un instrument per tal que la tesi en àmbit català triomfi més o menys, sigui més o menys reconeguda a Europa”. La intervenció de Colau ha tingut lloc en la clausura de les jornades, gairebé dues hores més tard del que s’havia programat inicialment.

Vaticina que Domènech “no trigarà” a estar en actiu

En plena reestructuració interna del partit després de la renúncia de Xavier Domènech, Colau ha admès que els comuns viuen un moment “molt important” i ha proposat donar “coralitat” a la direcció de la formació. Tot i això, creu que Domènech “no trigarà a estar en actiu” un cop trobi “el lloc en el qual se senti còmode per seguir aportant”. Com a coordinadora dels comuns, ha fet una crida a reforçar l’espai “ampli, progressista, plural i transversal”, més enllà de les sigles. L’alcaldessa de Barcelona considera que cal guanyar les municipals i les europees —”en un sentit ampli de la paraula, d’idees, no competitiu”—, “per transformar la societat, no perquè guanyin unes sigles”.