L’alcaldessa, Ada Colau, ha revelat que una alta directiva d’una multinacional li va oferir “acabar la universitat fàcilment”. Colau va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona, però li falten dues assignatures de lliure elecció per tenir el títol. En una entrevista a TV3, l’alcaldessa ha explicat que va rebutjar l’oferta i assegura que “no hi havia mala fe” en la proposta, tot i que reconeix que això vol dir que és una pràctica real entre algunes elits econòmiques i polítiques.

Colau ha volgut reivindicar la importància del prestigi de les universitats i ha insistit en la necessitat que siguin institucions “honestes i transparents”. Diu que corren el risc que els passi com la política i que la corrupció les desacrediti.

Tot plegat surt a la llum en un moment en què les titulacions d’alguns polítics estan en el punt de mira. L’expresidenta de la comunitat de Madrid del PP Cristina Cifuentes i la ja exministra socialista Carmen Montón han dimitit per les polèmiques amb els seus títols de màster. Ara també s’està posant en dubte la tesi doctoral del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Collboni retreu que no ho hagi denunciat

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha retret a l’alcaldessa que no hagi denunciat l’oferta que li van fer. “Si a algú li fan un oferiment així, enlloc de comentar-ho en una entrevista a la televisió s’ha de denunciar perquè és un delicte”, ha afirmat. Collboni ha demanat no frivolitzar amb aquests temes perquè hi veu en joc “el prestigi de les universitats públiques”.

Des d’ERC, Alfred Bosch ha reclamat a l’alcaldessa que porti a la fiscalia aquesta oferta perquè investigui el cas. “No podem permetre que el sistema universitari català estigui sota sospita de pràctiques irregulars”, ha dit Bosch en un comunicat. El líder dels republicans a l’Ajuntament ha afirmat que “és irresponsable fer aquest tipus d’insinuacions si després no s’actua en conseqüència”.

Amb un to més d’ironia, la líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha comentat a Twitter la revelació de l’alcaldessa afirmant que “no hi ha problema que hagi patit un espanyol que Colau no hagi viscut”.

La UB es defensa

Per la seva banda, l’equip de govern de la Universitat de Barcelona ha demanat explicacions a Colau. El portaveu de l’equip de govern de la UB, Ernest Ponts, ha assegurat a betevé que “és certament complicat” alterar aspectes acadèmics. També ha demanat que “no ens posin enmig” de les disputes polítiques perquè “si hi ha algun cas irregular, som els primers interessats en resoldre’l”.