Internet ha donat una nova vida a les innocentades. Els mitjans digitals s'hi atreveixen més que els tradicionals, com 'VozPópuli', que ha donat la notícia que Íñigo Errejón ha deixat Podem per tornar a l'Institut. I no només mitjans de comunicació. També s'hi ha apuntat la Guàrdia Urbana, que ha alertat d'una nevada a Barcelona. El servei d'assesorament lingüístic de la Generalitat, Optimot, ha anunciat que arran dels àpats de Nadal, s'ha decidit que el neologisme del 2016 sigui "cunyadisme", i Meteocat ha pronosticat tornados per Sant Jordi. Fins i tot el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha informat a Instagram que traslladarà el Departament de Presidència a Girona perquè li queda més a prop de casa. AMADEU CARBÓ expert en cultura popular i tradicional "Les portades dels diaris n'anaven plens, això va semblar que havia anat a la baixa però aquest any, si ho comparem amb els últims cinc anys, veurem que els mitjans de comunicació, sobretot els catalans, s'han llançat a fer bromes d'aquestes més sonades" ENRIC BOTELLA / MARTA BERNA "Que el món digital ha canviat la manera de fer innocentades és un fet. Tot i així, encara hi ha qui aposta pels mètodes tradicionals" "Em va dir 'Ingrid, la meva germana s'ha posat de part'. Em va venir a buscar, vam anar fins a Tortosa, i quan vam arribar 'no, Ingrid, que és una innocentada, tal, qual'." "Hem posat una foto a la pantalla com si hagués rebentat l'ordinador." "A nivell de premsa abans es feia molt més gran. Ara, poca cosa." La pèrdua de pistonada del 28 de desembre ve acompanyada de la creixent popularitat de l'equivalent anglosaxó, l'April Fools, que se celebra a l'Abril. Encara que algunes de les bromes que s'han fet fins ara no ens acabin de fer gaire gràcia. (MESSI, FITXAT PER AL MADRID)

Una de les bromes en clau barcelonina d’aquests Sants Innocents és la que ha publicat el diari digital Directe.cat, que es fa ressò d’una presumpta “entrevista impactant” del diari ‘El Español’ a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El periodista Gerard Sesé, autor del text, posa en boca de Colau aquesta frase: “Votaré ‘no’ al referèndum perquè vull ser presidenta d’Espanya” i afirma que l’alcaldessa “s’ha deixat anar” i ha dit allò que havia aconseguit “mantenir en pseudosecret”. L’article també afirma que Colau admira Trias per “com va gestionar el banc expropiat de la travessera de Gràcia”, i que “ningú no suporta” el líder de Podem a Catalunya, Álvaro Dante Fachín, però que l’aguanten “perquè porta almívar de llet a les reunions del partit.” El diari digital ‘VozPópuli’ també ha fet broma en clau política i ha publicat que Íñigo Errejón deixarà la seva formació política, Podem, per tornar a estudiar a l’institut.

Un dels càrrecs públics que no ha volgut faltar a la tradició dels Sants Innocents ha estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Al seu compte d’Instagram ha publicat una fotografia de les cases del riu Onyar de Girona i ha anunciat que traslladarà el Departament de la Presidència a la seva ciutat a partir de l’1 de gener. Els arguments són, segons el president, “escurçar el trajecte entre casa i a feina” i també que troba a faltar “la ciutat i els xuixos”. No hi han faltat els comentaris per demanar que Girona sigui la capital de Catalunya o també alguna petició sincera perquè es descentralitzin més institucions catalanes fora de Barcelona.

També hi ha hagut altres piulades a les xarxes socials, relacionades amb els Sants Innocents.  La Guàrdia Urbana ha difós aquest vídeo en què es veu la capital catalana completament nevada. “Per aquells que sigueu fora, mireu quina nevada cau a Barcelona!”, alerten al text. A continuació, però, adverteixen que es tracta de la nevada que es va produir el març de l’any 2010. L’ANC ha fet ironia del posicionament dels polítics i els intel·lectuals espanyols en relació amb el procés català.

“La part de penjar llufes i fer bromes entre els nens s’ha perdut. Només queda un reducte en els mitjans de comunicació”, afirma Amadeu Carbó, expert en cultura popular i tradicional. “Si bé als 60 i els 70 les portades dels diaris publicaven grans innocentades, això ha anat a la biaxa. Aquest any sí que han tornat a fer bastantes bromes, sobretot relacionades amb el procés català.” Carbó recorda que l’origen festiu i bromista del dia dels Sants Innocents es deu a les festivitats saturnianes de l’època romana. El lligam cristià, en canvi, es pot trobar al passatge de la Bíblia en què Herodes, rei de Judea, ordena matar tots els nens menors de dos anys i provoca una gran matança d’innocents.

Precisament, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el MNAC, ha publicat al Twitter la fotografia d’una arqueta llemosina que mostra escenes de la infància de Crist, entre les quals hi ha referències a aquest trist episodi.

 

Els esports, un clàssic

Als mitjans de comunicació esportius són habituals les bromes dels Sants Innocents. El diari ‘El Mundo Deportivo’ publica un article en què col·loca Douglas, jugador descartat per Luis Enrique i cedit a l’Sporting, com a “el preferit” per reforçar el lateral dret blaugrana. El diari estira el fil de la broma i afirma que l’exjugador del Reial Madrid Álvaro Arbeloa “ha estat a prop” de vestir-se de blaugrana, després d’haver fet les paus amb Gerard Piqué al restaurant Los Conos.

L’agència EFE Deportes també ha difós una innocentada relacionada amb la natació, de cara als jocs de Tòquio de 2020.