El no unànime de l'oposició al pressupost va tancar el 2016 políticament. Però si res no canvia, la manca d'unitat entre els grups permetrà que quedi aprovat -de forma automàtica- a finals de gener si Ada Colau supera la qüestió de confiança. A l'executiu municipal se li obre un any en què haurà de redoblar esforços per tirar endavant qüestions que només poden aprovar amb consens. Com el PEUAT (que regularà l'obertura de nous allotjaments turístics i que ha rebut al·legacions a la totalitat de tots els grups menys Esquerra) o la futura ordenança de terrasses, que va ser un dels primers encàrrecs del Ple però fins que el PSC no va entrar al govern no es va accelerar; ara la previsió municipal és tenir-la llesta abans de l'estiu. Aquest any l'Ajuntament també té com a fita mantenir i estrènyer relacions amb la Generalitat i l'Estat. En aquest sentit, després de desencallar les obres del metro a la Zona Franca, se centrarà a donar impuls a la Sagrera; per això, en la primera trobada amb el nou delegat del Govern espanyol, Ada Colau va demanar que es reactivin les obres aquest 2017. Altres temes que tindrà el govern sobre la taula són la connexió del tramvia per la Diagonal, les superilles i l'acollida de refugiats.

Si bé la manca de consens entre l’oposició permetrà —”a priori”— que Ada Colau superi la qüestió de confiança i s’aprovi el pressupost per al 2017, el govern necessitarà la complicitat dels grups per tirar endavant altres temes de ciutat pendents. Un d’aquests és l’aprovació del nou PEUAT (el pla que dissenyarà el mapa d’hotels a la ciutat), que ha rebut al·legacions a la totalitat de totes les forces menys d’ERC.

L’altre tema pendent és la futura ordenança de terrasses: tot i que va ser un dels primers encàrrecs del Ple, la negociació amb l’oposició i la resta d’actors implicats no es va accelerar fins que el PSC no va entrar a l’equip de govern. El regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, Daniel Mòdol, va explicar que la intenció del consistori és tenir-la llesta abans de la temporada estiuenca.

La connexió del tramvia per l’avinguda Diagonal ara per ara tampoc no té el suport polític necessari, així com la definició de més superilles seguint el model de la prova pilot del Poblenou.

Consens amb Generalitat i Estat

Més enllà del consens dins del mateix Ajuntament, el govern municipal també té la fita de mantenir i estrènyer relacions amb la Generalitat i l’Estat. Després d’haver acordat la inversió per obrir dues estacions de l’L10 Sud a la Zona Franca, ara l’executiu marca com a prioritari que es reactivin les obres de la Sagrera. Així ho va dir l’alcaldessa, Ada Colau, al nou delegat del Govern espanyol, Enric Millo, durant la primera trobada del mandat estatal.

Una altra qüestió en la qual caldrà que l’Ajuntament llimi diferències amb l’Estat és l’acollida de refugiats: l’última setmana del 2016 van arribar 51 refugiats a Catalunya, dels quals només un es va quedar a la ciutat. En aquest fet, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, va veure deslleialtat perquè va qualificar la xifra de “ridícula”. Al debat d’immigració també s’hi ha de sumar la intenció del govern municipal de precintar el CIE.