NÚRIA GILBERT, portaveu del secretariat nacional de la CUP "No albirem un canvi radical en els propers anys. Per tant ja sabem que aquesta proposta del referèndum pactat no és una en què creiem." ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "El que ahir es va proposar era un pacte de país que interpel·lava el conjunt de la societat civil i que, per tant, no pilotava ni coordinava el govern català." CARLOS CARRIZOSA, portaveu de C's al Parlament "No sé que feia Ada Colau en aquesta cimera, si no és demostrar novament que ella també està pel procés separatista" ALEJANDRO FERNÁNDEZ, portaveu del PPC al Parlament "És una oportunitat perduda de diàleg, de la mà estesa que ha ofert el govern de Espanya, centrar-se només en aquest referèndum. Un referèndum, a més, que seria una altra mostra del dia de la marmota que estem vivint."

El Pacte Nacional pel Referèndum que ahir va reunir els representants de desenes d’entitats i partits sobiranistes al Parlament de Catalunya aposta per tirar endavant la consulta vinculant de manera acordada amb l’Estat, per tal d’aconseguir la màxima participació i reconeixement internacional. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acceptat deixar de banda el terme unilateral per reivindicar una votació pactada, però l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reclama “no fixar dates a curt termini” per no generar “frustració”. Des de la CUP són reticents a tornar a la via de la consulta pactada, en la que no creuen, i ja han dit que és l’última oportunitat que donen d’acordar la votació amb el Govern espanyol. “No albirem un canvi radical en els propers anys, per tant ja sabem que aquesta proposta del referèndum pactat no és una en què creiem”, ha dit la portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Núria Gilbert.

Els líders de tots els partits i entitats independentistes no creuen que el referèndum es pugui arribar a celebrar de forma pactada amb l’Estat (només unilateralment). En canvi, els representants de Ciutadans i del PP s’han afanyat a declarar avui que el referèndum no es farà, ni d’una forma ni de l’altra. Segons el portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, “estem vivint el dia de la marmota”, perquè si la consulta tira endavant de forma unilateral no serà res més que una repetició del 9-N. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha criticat la presència a la cimera de l’alcaldessa de Barcelona: “No sé què feia Ada Colau en aquesta cimera, si no és demostrar novament que ella també està pel procés separatista”.