El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha detallat que la voluntat dels participants a la cimera és la de celebrar un referèndum de manera acordada amb l’estat espanyol i que l’objectiu és treballar per ampliar la base social. Precisament, el nou Pacte Nacional treballarà en aquest sentit.  Puigdemont ha dit que “entenen que és una demanda democràtica que ha d’aplegar els que estan a favor de la independència, els que hi estan en contra i els que no s’han decidit”. El president de la Generalitat ha manifestat que buscarà l’acord de forma clara i preferent.

L’alcaldessa, Ada Colau, que ha participat per primera vegada d’una cimera sobiranista, ha recordat que els comuns sempre han defensat el referèndum, a Catalunya, a l’Estat i a fora, i que no és una pantalla passada sinó que és la resposta a les mobilitzacions ciutadanes massives. Colau no ha marcat una data per al referèndum, ha dit “pot trigar més temps del que ens agradaria” perquè considera que s’hi han de sumar més agents socials i que la consulta sobiranista s’ha de fer amb garanties i amb el màxim reconeixement internacional. També ha expressat que el referèndum no només va d’independència sinó de democràcia, i en aquest sentit, ha criticat la judicialització d’aquest procés per part del Govern espanyol.

La cimera, que s’ha allargat durant més de tres hores, ha comptat amb els partits sobiranistes, partits pro referèndum, patronals, sindicats i entitats sobiranistes. S’hi han vist cares noves respecte de la cimera pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que es va celebrar el març de 2015. Una cimera que vol ser el primer pas per celebrar un referèndum sobiranista com a molt tard el setembre de l’any vinent.