La d'avui ha estat una primera presa de contacte entre l'alcaldessa i la síndica en què han demostrat la voluntat de seguir col·laborant. Ada Colau i Maria Assumpció Vilà han repassat diversos temes en què la síndica està treballant, com ara el turisme, el soroll o l'habitatge. Totes dues han dit que cal revisar el reglament per accedir als pisos d'emergència. Vilà també ha posat l'accent en l'ordenança de civisme i, en especial, les multes, que creu que cal rebaixar. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "L'ordenança ha de vetllar per aquest ordre de la ciutat però sí que les multes, les sancions ens semblen exageradament altes per la situació econòmica que hi ha en tot plegat." Colau li ha pres el guant i ha citat casos com la multa de més de 1.000 euros a un nen per jugar a "cricket" en una plaça de Ciutat Vella o les sancions a indigents i dones que exerceixen la prostitució al carrer. L'alcaldessa ha dit que buscarà el consens amb els partits per revisar unes sancions que creu que criminalitzen els febles en lloc d'atacar les causes. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "És un problema de quantia però no només de quantia sinó per què ha de servir una sanció? Hi ha moltes intervencions que amb mediació, educadors de carrers i altres mesures a l'abast de l'administració es podrien resoldre molt millor amb una sanció que en realitat no resol res." Vilà és ara síndica en funcions, en espera de renovar el càrrec o no. Colau, però, ha expressat avui que vol que continuï i li ha ofert màxima col·laboració. Després de la reunió, l'alcaldessa ha marxat a l'Ajuntament. Avui ha substituït el metro per aquest cotxe nou que a partir d'ara utilitzaran tant ella com la resta de regidors en casos puntuals per desplaçaments ràpids.

En la primera trobada oficial de l’alcaldessa amb la síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, ha repassat diversos temes en què està treballant, com ara la pobresa infantil, el soroll, el turisme o l’habitatge. Vilà i Colau han coincidit que cal revisar el reglament d’accés als pisos d’emergència. L’alcaldessa també ha vist amb bons ulls la proposta que li ha fet la síndica d’estudiar destinar a habitatge d’emergència un bloc del port que té pisos buits. Colau s’ha compromès a fer “tot el que es pugui” des de l’Ajuntament per fer un conveni amb el Port que permeti donar un ús temporal a aquests habitatges.

Colau i Vilà han coincidit també en què cal “revisar” l’ordenança de civisme. La síndica ha posat l’accent en les sancions, i ha dit que els juristes de la sindicatura estan estudiant com reformular-les. L’alcaldessa s’ha compromès a revisar “la lògica de les sancions” perquè ha explicat que en alguns casos s’ha “criminalitzat la pobresa i els més febles”. “És un problema de quantia però no només de quantia sinó per què ha de servir una sanció?”, s’ha qüestionat Colau, que aposta per la mediació, educadors de carrers i altres mesures a l’abast de l’administració per “atacar les causes”.

La continuïtat de Maria Assumpció Vilà

La síndica exerceix en aquests moments el càrrec en funcions en espera de renovar-lo o no, tot i que ha rebut el suport de Colau. “Estem per la continuïtat de la síndica” ha sentenciat l’alcaldessa que no ha concretat quan es podrà nomenar al ple. Colau li ha ofert la “màxima col·laboració” i s’ha compromès a “respostes més ràpides” quan la síndica faci suggeriments o queixes. L’alcaldessa ha destacat que veu la síndica no com una figura “crítica” sinó “propositiva per ajudar a millorar l’administració”.