El comitè executiu nacional de CDC, reunit anit per tractar l’anunci d’Unió de sortir del govern, pretenia “clarificar conceptes” després de la votació celebrada pels democratacristians. Com ha explicat Josep Rull, “des de fa molt temps tenim molt clar que les eleccions del 27-S han de servir per fer aquell referèndum que no se’ns ha deixat fer”. Rull ha insistit que cal “donar caràcter plebiscitari” a aquests comicis per “conèixer la voluntat del poble”, i comparèixer-hi “amb una plataforma, una candidatura del sí-sí” perquè Catalunya esdevingui un estat independent. Admet, però, que Unió és partidària també del sí-n+ço, i que això obliga els convergents a prendre la decisió de no concórrer-hi junts.

“Hi ha una discrepància de fons sobre un tema fonamental, que és el projecte polític en relació al qual ens presentem”, ha reconegut Rull. Això, sumat a la voluntat d’Unió d’abandonar l’executiu, no permetia una altra via, segons ell. “Defensarem qüestions diferents. Per tant, és bo i és positiu que clarifiquem els projectes de cara al ciutadà, que ha de saber exactament què votarà”, ha afirmat. Rull ha afegit que la federació ha estat una eina “útil en temes autonòmics”, però que ara que s’obre un nou escenari, “aquest instrument ja no té sentit”. Considera que s’ha de fer “un procés de separació amistosa i endreçada” i garantir en tot moment l’estabilitat en els ajuntaments del país, “que volem preservar”. En aquest sentit, diu que “caldrà veure com treballar plegats”, si bé dóna per fet que s’hauran d’assumir canvis, per exemple al Congrés.

Garantiran l’estabilitat  als ajuntaments

Rull ha explicat que s’ha de veure “com es trasllada el resultat de les eleccions municipals a les institucions supramunicipals”, però ha rafirmat que CDC i UDC s’hi van presentar junts i volen “garantir l’estabilitat”.

Pel que fa al Parlament, el secretari general de Convergència ha recordat que “queden un parell de plens” i “poden canviar molt poques coses” abans de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre. A les cambres estatals, però, Josep Rull ha reconegut que “no serà com fins ara” perquè hi haurà debats en què les dues formacions mantindran postures diferents. En aquest sentit, Rull ha explicat que divendres reuniran els diputats i senadors de CDC a Madrid per “posar en comú aquest nou escenari”.