La notícia no ha estat ben rebuda ni als Pirineus ni a la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, que acusen Colau d'haver pres la decisió de manera unilateral i sense consultar els agents implicats. Per això, reclamen a l'alcaldessa que reconsideri la decisió. Proposen reunir-se amb ella per donar-li arguments a favor de la candidatura olímpica. ÒSCAR CRUZ, president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern "Hem de ser capaços, entre tots, de poder parlar amb l'Ajuntament de Barcelona i intentar que aquesta situació en què ens trobem no sigui irreversible. Estem convençuts que, si ens escolten, si escolten els nostres arguments, podem ser capaços de girar la truita." ALBERT BATALLA, alcalde de la Seu d'Urgell "Barcelona ha decidit girar l'esquena al país amb un projecte que és important, i com a mínim nosaltres voliem tenir l'oportunitat de parlar amb el nou equip de govern i amb la nova alcaldessa de Barcelona. Per tant, lamentem la decisió, lamentem la pressa amb què s'ha pres aquesta decisió, sense ni tan sols parlar-ne." El projecte va arrencar ara fa sis anys, sota el mandat de Jordi Hereu, i quan Xavier Trias va entrar al govern, el va heretar, tot i que va posposar-lo. Va renunciar a la candidatura per a 2022 i va marcar-se els jocs següents, previstos per a 2026, com a nou horitzó. Ara, Colau n'ha tancat la porta, sembla que definitivament, però s'ha mostrat oberta a treballar conjuntament amb el territori en altres projectes. L'alcaldessa els ha demanat disculpes per com han anat les coses. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Em sap greu. Evidentment amb quatre dies no hem pogut tenir contacte amb tothom. // Estarem encantats de parlar, en els propers dies, amb aquests ajuntaments, i de fer-ho jo personalment amb aquests alcaldes, per suposat, i d'obrir la porta a altres col·laboracions si no pot ser amb aquesta candidatura." El termini per presentar la candidatura acaba el 2017.

Colau s’ha disculpat per com s’ha desenvolupat la situació i ha argumentat que “en quatre dies no hem pogut tenir contacte amb tothom”. Tot i així, ha afegit que està oberta a col·laborar amb els ajuntaments dels Pirineus en altres ocasions i s’ha ofert a “parlar personalment amb aquests alcaldes”. “Estarem encantats de parlar -ha dit Colau- i d’obrir la porta a altres col·laboracions, si no pot ser amb aquesta candidatura”.

La reacció arriba després que la Federació Catalana d’Esports d’Hivern hagi enviat una carta a l’alcaldessa per mostrar-li el seu enuig, decepció “i sobretot la nostra sorpresa i estranyesa”. Òscar Cruz, president d’aquesta federació, ha dit que “s’ha batut el rècord de tirar a terra, en només dos dies i mig de legislatura, la feina de més de cinc anys de moltes persones, entitats i col·lectius”.

Per Cruz “ahir va ser un dia molt trist per a l’esport d’hivern, el més trist de la nostra història com a junta directiva”. Admet que s’havien posat moltes expectatives, “era una oportunitat única de mostrar al món qui som” i que la notícia els va arribar per sorpresa: “Ningú del govern no ens ha consultat. Han pres la decisió en 36 hores de legislatura, no tenen temps material ni de conversar amb nosaltres, ni amb els ajuntaments dels Pirineus. No han parlat amb ningú”. De fet, acusa Colau d’aprofitar-se de la feblesa de la candidatura “per fer demagògia”. “Potser era més fàcil tancar la carpeta dels Jocs que la del Mobile o la Fórmula 1”, ha dit. I coincideix amb CiU i PSC que la decisió ha estat “unilateral” i “precipitada”.

Segons Cruz, “ens jugàvem posar els Pirineus al món. És la gran serralada europea desconeguda i són molts els qui hi practiquem esports”. Ha afegit que “molta gent viu de la neu” i que aquesta era “una oportunitat única de mostrar qui som, com sabem fer les coses i que els nostres esportistes tenen les mateixes capacitats que els centreeuropeus, nord-americans o asiàtics”. Tot i que assegura que “no defallirem”, reconeix que és “pessimista”.