El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha retret que les reclamacions que Barcelona en Comú volia fer al Govern espanyol “no parlin d’ocupació, ni del tancament dels CIE o de la cobertura de la ronda de Dalt”. “Tot allò que reclamava en els darrers mesos de govern del PP ha desaparegut”, ha dit.

Jaume Collboni (PSC) considera que Colau ha volgut “estalviar-se un nou episodi que evidenciés la manca de diàleg”. Al seu torn, el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha dit a l’alcaldessa que la llista que hauria hagut de portar a debat “és la de totes aquelles promeses que no han complert”. Carina Mejías, de Ciutadans, també ha considerat que s’ha evidenciat “la incapacitat de l’alcaldessa de dialogar” i ha etzibat a Colau que no es dediqui a culpar la resta d’administracions. I Xavier Trias, del PDeCAT, ha retret a Colau que el que fa és “teatre i ja no li comprem el guió perquè és dolentíssim”. “Ens hem de posar d’acord i vostè fa l’impossible perquè no hi hagi acord”.

Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a Manuel Ibern

L’Ajuntament ha atorgat la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a Manuel Ibern, més conegut com a Lolo. Aquest nedador, jugador de waterpolo, entrenador i dirigent esportiu molt vinculat a la Barceloneta ha rebut els elogis de tots els grups munIcipals, tant per la seva trajectòria professional com per la seva qualitat humana.

Lolo Ibern va guanyar dues vegades la Travessia del Port amb un rècord que va durar 20 anys. Va ser jugador de waterpolo del Club Natació Barceloneta, on després també va entrenar. També va exercir com a seleccionador estatal i va ser el primer director d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona (1985-1996). Ibern va ser director del Campionat del Món de Natació de Barcelona del 2003 i ha assumit diferents càrrecs vinculats al món de la natació en l’àmbit espanyol i internacional.

S’aprova la modificació de l’ordenança de terrasses

La regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, s’ha felicitat perquè finalment s’aprova la modificació de l’ordenança de terrasses que es va consensuar el passat desembre. Sanz considera imprescindible i necessària aquesta modificació, “perquè es podrà aplicar amb facilitat en els diferents barris i situacions, i perdurarà en el temps”. La tinenta d’alcalde ha apuntat que l’ordenança anterior tenia molta rigidesa i posava en risc la viabilitat de molts establiments.

El regidor del PDeCAT a l’Ajuntament Raimond Blasi ha elogiat l’acord, però retreu al govern que s’hagi posat les piles per consensuar-la al final del mandat. També el regidor de Ciutadans, Koldo Blanco, ha celebrat que el govern hagi rectificat i hagi posat fi a una situació que, ha dit, era inviable. Koldo ha defensat les terrasses i ha demanat a l’Ajuntament que en reconegui els beneficis no només econòmics, sinó també per a la convivència, la seguretat i el benestar de la ciutat. Per la seva banda, Jordi Coronas ha volgut destacar que gran part de la feina per assolir l’acord ha estat gràcies a Esquerra.

Per la Montserrat Ballarín, regidora del PSC, avui s’enterra per sempre “la vella i nefasta ordenança de terrasses”, que ha necessitat tres anys per veure la llum perquè primer, ha dit, “ha calgut vèncer la resistència numantina de Barcelona en Comú”. També Xavier Mulleras, del PP, s’ha felicitat perquè l’aprovació posa fi a un “autèntic culebrot” i ha destacat un acord que arriba “malgrat el govern municipal”.

La CUP-Capgirem Barcelona ha estat l’únic partit que hi ha votat en contra. Per la regidora Eulàlia Reguant, l’ordenança respon a la idea neoliberal de l’espai públic que han aplicat els últims governs municipals. La CUP creu que el debat no hauria de ser sobre “terrasses sí o no”, sinó quin ha de ser el model de ciutat.

Canvis en l’ordenança d’obres per protegir els veïns

Els grups del plenari han aprovat canvis en l’ordenança municipal d’obres per protegir els drets dels llogaters en les rehabilitacions integrals d’edificis d’habitatges i evitar l’expulsió dels veïns. Per la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, la mesura busca “protegir el més dèbil davant d’operacions especulatives”.

Els canvis inclouen l’obligació dels propietaris a mantenir els llogaters quan facin rehabilitacions importants als pisos si volen una llicència d’obres. A més, hauran de presentar un pla de reallotjament quan les obres obliguin els inquilins a marxar temporalment de l’immoble.

S’aprova demanar una pròrroga de la concessió del front marítim

El plenari ha aprovat una proposició del PDeCAT perquè l’Ajuntament demani una pròrroga de la concessió del Front Marítim del Poblenou i seguir negociant amb l’Estat la desafectació d’aquesta zona. Hi han votat a favor el PDeCAT, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits, Cs i el PP s’hi han abstingut i Barcelona en Comú hi ha votat en contra. El regidor del PDeCAT Jordi Martí creu que la pròrroga és absolutament necessària perquè l’Ajuntament mantingui el control del front marítim i no hagi de fer front a indemnitzacions milionàries si les concessionàries el demanden, mentre que la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz confia que amb el nou govern del PSOE aquesta qüestió es pugui desencallar.

Es demana presència policial contra la turismofòbia

Ciutadans ha demanat al govern que presenti un pla de mesures urgents per prevenir atacs contra empreses turístiques. La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha acusat el govern de fomentar la turismofòbia i els atacs al sector turístic perquè “no ho combat”. El regidor de Turisme, Agustí Colom, li ha retret que usi el turisme com una arma política i només en parli per relacionar-la amb inseguretat, i ha recordat que l’Ajuntament s’ha personat contra l’atac que va patir l’estiu passat un bus turístic per part de l’organització política Arran.

Hi han votat a favor Cs, el PDeCAT, el PSC, el PP i el regidor de Demòcrates de Catalunya, Gerard Ardanuy, i s’hi han abstingut Barcelona en Comú, ERC i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé.

Un informe detallarà mensualment l’execució del Pla de xoc de Ciutat Vella

El  govern municipal presentarà un informe mensual a la Comissió de Presidència sobre l’estat d’execució del Pla de xoc de Ciutat Vella per lluitar contra els narcopisos. El plenari ha aprovat aquesta proposició d’ERC per unanimitat.

Pel regidor d’Esquerra, Jordi Coronas, cal evitar que els veïns es posin com a “carn de canó” davant del problema, ocupant els pisos i tapiant les portes per evitar que se n’apoderin els venedors de droga. El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha estat el més contundent amb la gestió municipal en afirmar que el govern “està deixant de pedalar” a Ciutat Vella i el districte corre el risc de caure. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha donat suport a la proposta, però també ha reclamat a PDeCAT i ERC que reclamin a la Generalitat més agents dels Mossos d’Esquadra a la ciutat per poder fer més investigació i més patrullatge.

Es rebutja multar els consumidors de sexe

El president del PSC, Jaume Collboni, ha defensat una ordenança municipal contra la prostitució i l’explotació sexual centrada a perseguir la demanda, és a dir, els consumidors de sexe i el tràfic de persones. “Permetre la prostitució significa augmentar el tràfic i l’explotació de dones i persones, i també de nens i nenes”, ha dit el socialista, i ha afegit que el 95 % de les dones prostituïdes ho fan de forma involuntària. “Fan un discurs fàcil de tolerància malentesa”, ha etzibat Collboni als grups que aposten per la regulació.

La regidora de Ciutadans Marilén Barceló i la cupaire Maria Rovira han coincidit amb la regidora de Feminismes, Laura Pérez, a retreure als socialistes que barregin el que consideren treball sexual voluntari amb el proxenetisme. Tots tres grups han demanat que a les dones que es prostitueixen se’ls reconeguin drets i es reguli aquesta activitat, i no se les “infantilitzi ni victimitzi”. ERC també s’ha pronunciat en contra de la proposta.

La proposició ha rebut el suport del PDeCAT, des d’on la regidora Francina Vila ha recordat que no tot és susceptible de mercantilització, i del PP, tot i que ha acusat els socialistes de buscar un titular amb la proposició.

La proposta de municipalització dels albergs no prospera

La CUP Capgirem Barcelona s’ha queda sola defensant una proposició per avançar cap a la municipalització dels albergs de la ciutat i clausurar aquells “hostels” dedicats exclusivament al turisme. La regidora Eulàlia Reguant ha proposat destinar-los a usos socials, com per exemple per acollir persones que han estat desnonades o migrants. La proposta ha rebut dures crítiques per part del PDeCAT, Cs i PP, que acusen la CUP de fomentar la turismofòbia.

El Ple demana a la Generalitat que s’aturi la subhasta d’immobles a Barcelona

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha demanat que la Generalitat cedeixi els immobles que vol subhastar el proper dia 5 de juliol al Consorci d’Habitatge per la Taula d’emergència. Ha agraït que s’hagi aturat la venda de la finca, on hi ha un comerç emblemàtic, però demanen sensibilitat també en habitatge. ”És absurd que habitatges que es puguin utilitzar surtin a subhasta i que ho comprin fons voltors. Això és especulació”, ha lamentat el regidor. El govern ha demanat a la Generalitat que escolti els municipis abans de subhastar habitatges i ha sol·licitat tornar a tenir representació a la Junta d’Herències, d’on se la va treure el 2017.

ERC i el PDeCAT han defensat l’actuació del govern català amb la subhasta. Han recordat que els diners de la subhasta es dediquen a habitatge social i que l’Agència Catalana d’Habitatge es fa càrrec dels habitatges que no s’acaben venent. El PDeCAT ha preguntat al govern per què no van comprar en el seu moment aquestes finques, mentre que ERC ha apuntat que a la Junta d’Herències hi ha dos representants de municipis i demana una coordinació millor entre el govern municipal i aquests. El PSC i el PP han coincidit a criticar el govern pel que consideren poca acció per construir habitatge social a Barcelona. Hi han votat a favor Barcelona en Comú, Cs, CUP i PSC; en contra el PDeCAT, ERC i els dos regidors no adscrits. El PP s’hi ha abstingut.

L’Ajuntament estudiarà facilitar la so·llicitud dels ajuts a la rehabilitació

El govern municipal ha acceptat el prec d’ERC i estudiarà dins del Consorci de l’Habitatge de Barcelona la modificació del procediment de convocatòria de subvencions a la rehabilitació perquè puguin ser plurianuals. La regidora d’Esquerra Montse Benedí ha explicat que aquesta convocatòria no té un calendari fix i això dificulta als ciutadans demanar els ajuts. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Muntaner, s’ha compromès a estudiar-ho i a plantejar una convocatòria que sigui plurianual. També ha reclamat més compromís de la resta d’administracions, Estat i Generalitat, en ajuts a la rehabilitació.

El PDeCAT denuncia abandonament del Born Centre Cultural

El regidor del Grup Demòcrata Jaume Ciurana ha acusat el govern de no tenir projecte per al Born Centre Cultural i de “condemnar-lo a la inanició”. Ha assegurat que des de fa 10 mesos vuit treballadors han marxat del centre, però el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que els mateixos treballadors li han enviat un missatge per desmarcar-se dels fets. “Quan van arribar al govern, el Born tenia com a director Quim Torra, però mai van trobar el seu nomenament, això és una irregularitat”, ha etzibat, i ha afegit que el PDeCAT concep el Born com un temple i com una adoració, mentre que pel govern és un espai de memòria. Pisarello ha explicat que la llibreria ha tancat perquè la cooperativa que la regentava també ho ha fet.

Comiat a les regidores María José Lecha i Àngels Esteller

La regidora de la CUP, María José Lecha, ja va anunciar la seva renúncia a l’acta de regidora per reincorporar-se a l’Hospital de Sant Pau per començar el procés de jubilació parcial i aquest divendres s’ha acomiadat de la resta de regidors. Lecha ha dit que espera haver estat a l’altura des que va entrar al consistori el 2015 i ha assegurat “no tornaré a les institucions, però ens veurem al carrer”. BComú ha agraït a Lecha el “to constructiu” mentre que el PDeCAT ha dit que és una “dona honesta” i ERC ha afegit que “és una dona guerrera”. Els partits també han acomiadat en aquesta sessió a la fins fa poc regidora del PP Àngels Esteller, que aquest divendres ja no actuava com a regidora. Des del PP, Alberto Fernández Díaz li ha agraït les dues dècades junts al consistori.

Declaracions institucionals

En aquest ple també s’ha aprovat la creació d’una comissió no permanent d’estudi sobre diverses solucions urbanístiques i normatives en matèria d’habitatge, amb tots els vots a favor i l’abstenció del PP. El ple de juny ha acabat amb tres declaracions institucionals per demanar la pau al País Basc, reivindicar Barcelona com una ciutat intercultural, oberta, solidària, acollidora i respectuosa, i per commemorar el 40è aniversari de l’assassinat durant el franquisme de Gustau Muñoz, per qui també han demanat instal·lar una placa en el seu record al carrer Ferran.