Feia tres anys que el govern d’Ada Colau tenia l’encàrrec d’actualitzar l’ordenança de terrasses anterior: el juliol del 2015 el Ple va aprovar començar els tràmits per revisar el document. Ara bé, durant aquest temps, les posicions del govern municipal i dels restauradors només van fer que distanciar-se.

Finalment, al febrer, la Comissió d’Urbanisme va donar llum verda a la modificació de l’ordenança i aquest divendres el Ple hi ha donat el “sí” definitiu. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha defensat el nou text perquè fa l’ordenança “realista, aplicable, adaptable i flexible”, ja que s’eliminen les ordenacions singulars. A més, Sanz ha assegurat que la modificació “planteja un bon equilibri entre activitat econòmica i l’ús ciutadà”.

“Sí” unànime de l’oposició, menys la CUP

L’oposició ha avalat el document de forma gairebé unànime. Raimond Blasi (PDeCAT) ha retret a l’executiu que els últims anys “no hi ha hagut un procés, sinó una crisi” promoguda per BComú, però ha celebrat el consens al qual “aparentment” s’ha arribat i Koldo Blanco (Cs) ha valorat que “el govern hagi rectificat”, mentre que Jordi Coronas (ERC) ha apuntat les renúncies del Gremi de Restauració com a desllorigador: “Quan un actor exigent fa renúncies, és quan s’obre la porta als acords”, ha dit.

Per la seva banda, Montserrat Ballarín (PSC) ha advertit al govern d’Ada Colau que “vetllarem que no hi hagi cap dogmatisme” en l’aplicació de l’ordenança i Xavier Mulleras (PP) ha afegit: “Esperem que ara no trenquin el consens”. El regidor de Demòcrates Gerard Ardanuy i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé també hi han votat a favor. La CUP ha estat l’única formació que ha dit “no”. La cupaire Eulàlia Reguant ha lamentat que el text “ven l’espai públic i el posa perquè la plusvàlua generada vagi a mans privades”.

Els restauradors contents, altres col·lectius no tant

Després que el Ple hagi donat l’últim impuls a la modificació de l’ordenança, membres de tots els partits partidaris han sortit del saló de plens per fer-se una foto amb el Gremi de Restauració. L’alcaldessa, Ada Colau, ha encapçalat la foto al costat del president del gremi, Pere Chías, i del director general, Roger Pallarols. Chías ha assegurat que “avui hem arribat al dia del consens absolut” i ha dit que “hem salvat moltíssims llocs de treball i moltíssimes terrasses que estaven amenaçades”.

Els qui no estan tan contents, sinó “totalment en desacord” són els membres de la plataforma Carrers per a tothom, conformada per diferents col·lectius de persones amb diversitat funcional. La portaveu Neus Salvat ha criticat que les condicions de l’ordenança sobre accessibilitat “són una declaració d’intencions” i que “tornarem a tenir els mateixos problemes de sempre”. En aquest sentit ha apuntat que hi haurà problemes perquè les cadires de roda passin entre les taules o perquè els cecs trobin un camí fàcilment.