Entre els que han abandonat la sala, hi havia el president del TSJC, Jesús María Barrientos; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; la fiscal en cap de Barcelona, Concha Talón; l’exdegà del col·legi, Eugeni Gay, i alguns membres de la junta de govern de l’ICAB. La mateixa presidenta de l’ICAB, Maria Eugènia Gay, ha retret a Torrent en veu baixa el seu discurs: “Aquesta no era la idea, president. L’has feta bona, moltes gràcies” i posteriorment ha demanat ordre a la sala i li ha demanat que “anés acabant” el seu discurs sense “intervencions polítiques”.

En la seva intervenció, Torrent ha lamentat la “regressió en drets polítics fonamentals” i ha acusat els tribunals d’impedir “a instàncies del poder executiu” que es pugui materialitzar la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes. Torrent també ha denunciat “l’existència de presos polítics, acusats de rebel·lió i sedició per delictes inexistents”. El president del Parlament ha pronunciat el discurs al col·legi d’advocats amb motiu de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, en un acte que els periodistes han hagut de seguir des d’una sala annexa i gravar a través d’una pantalla.

L’advocat de Carles Puigdemont i exdegà de l’ICAB, Jaume Alonso-Cuevillas, ha considerat al Twitter “una intolerable falta de respecte” que alguns membres de la junta directiva del col·legi s’hagin aixecat durant el discurs de Torrent. En un altre tuit posterior, ha lamentat que “per primer cop a la història” la coral de l’ICAB no ha interpretat ‘El cant de la senyera’ dins de l’acte de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort.

Davant del ministre de Justícia, Rafael Catalá

A la sala hi havia representants de l’executiu de Rajoy, com el ministre de Justícia, Rafael Catalá o el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. En el seu discurs, Catalá ha remarcat que tant la Generalitat com l’Estatut emanen de la Constitució espanyola, i ha afirmat que, des del final del franquisme, l’Estat viu en un moment de “plenitud de llibertats i de pluralisme”. A la sortida de l’acte, Català ha considerat un error les paraules del president del Parlament, i ha explicat que al final de l’acte li ha dit que li semblava que les seves paraules havien estat “fora de lloc”.

Roger Torrent: “Mai deixaré de denunciar la situació dels diputats presos i exiliats fins que siguin a casa”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha respost aquest dissabte a la plantada que va rebre per part d’alguns membres de la cúpula judicial durant el seu discurs al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Assegura que la seva obligació és vetllar pels drets de tots els diputats del Parlament i per això ha anunciat que no deixarà de denunciar la situació que estan vivint els diputats presos i exiliats fins que puguin tornar a casa. Ho ha explicat en una publicació a la seva pàgina de Facebook, en què ha destacat la situació “anòmala” que està vivint el Parlament. “Si normalitzés aquesta anomalia, no estaria complint amb les funcions del meu càrrec”, ha sentenciat.

En el text, Torrent ha mostrat el seu respecte pel que fa a la decisió d’alguns magistrats a l’hora d’abandonar l’acte quan va denunciar l’existència de presos polítics. Defensa que la llibertat d’expressió ha de ser vàlida per a tothom, encara que defensa que el respecte és bàsic.