Si l’alcaldessa ha rebut el primer revés de l’oposició en el ple de febrer per la seva política d’habitatge, els narcopisos del Raval li han costat un segon embat dels grups. En el debat conjunt de tres propostes de Cs, ERC i el PSC, bona part de l’atenció l’ha aclaparada la visita que va fer Colau als veïns del Raval aquest dimecres passat. Marilén Barceló (Cs) li ha recordat “quant de temps porten esperant-los? Mesos!” i Jaume Collboni (PSC) ha interpel·lat l’alcaldessa perquè es disculpi: “Senyora Colau, rectifiqui. Perquè quan rectifiquen, normalment l’encerten”. En aquest sentit, Alfred Bosch (ERC) ha demanat responsabilitats a l’executiu perquè el fenomen dels narcopisos “no és culpa seva, però sí és responsabilitat seva”.

Alberto Fernández Díaz (PP) ha etzibat al govern municipal que l’increment de narcopisos posa en evidència que “la Barcelona del Raval i d’altres barris se’ls ha escapat de les mans”, alhora que ha instat Colau a “perdre la seva al·lèrgia a la policia i a exercir l’autoritat”. Per la seva banda, Maria Rovira (CUP) ha assegurat que la situació del Raval actual “és conseqüència del model de ciutat que també s’està articulant des d’aquest consistori” i ha demanat a l’executiu que estudiï l’expropiació dels pisos buits que té comptabilitzats el districte propietat de grans tenidors i entitats bancàries.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha defensat l’actuació del govern municipal. Ha dit que si l’executiu no fa més en la lluita contra els narcopisos és perquè “no tenim competència en tràfic de drogues”. A més, ha afegit que l’Ajuntament ja “ha posat tots els esforços” i ha lamentat que “falta la mateixa implicació de la Generalitat i el govern de l’Estat”. Mercè Homs (PDeCat) ha retret a Pin que invoqui la resta d’administracions: “Prou tirar pilotes fora i culpar la Generalitat. Vostès tenen competències per acabar amb els narcopisos”, ha reblat.

L’oposició força un ple extraordinari de narcopisos

Totes tres proposicions s’han acabat aprovant. La de Cs i la d’ERC han tingut els vots a favor de tothom (menys la CUP), fins i tot de BComú. Ara bé, l’equip de govern ha votat en contra de la proposició del PSC, que instava l’alcaldessa a convocar de “motu propio” un ple extraordinari per tractar la qüestió dels narcopisos. Com que els socialistes han aconseguit el suport del PDeCAT, Cs, ERC i el PP, d’aquí a 15 dies el consell plenari haurà de reunir-se de forma extraordinària per debatre un únic punt en relació amb aquest fenomen que castiga el Raval.