El portaveu d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, ha defensat als passadissos del Parlament que les negociacions es troben en un “punt cabdal per al futur del país” i ha admès que estan encallades en un moment de “tibantor” entre tots dos partits. Sabrià ha fet una crida a la “responsabilitat i generositat de tothom” per assolir un acord final.

De les converses dels darrers dies se n’han filtrat diversos detalls. Segons aquestes fonts, l’acord entre JxC i ERC estableix que Puigdemont sigui investit de manera simbòlica a Brussel·les i després nomeni un candidat a la investidura d’una govern efectiu a Catalunya, que es votaria a la cambra catalana. Els principals esculls es troben ara en el repartiment de conselleries clau, com les de Presidència i d’Interior, i en qui ocuparà la vicepresidència i el càrrec de portaveu del govern. Tot i que aquest dijous les negociacions han acabat en punt mort i s’han interromput a causa de les discrepàncies, diversos mitjans i fonts negociadores han donat per fet que l’acord definitiu és a tocar i confien que es podria fer públic a principis de la setmana vinent.

També queda per decidir qui agafarà el relleu de Puigdemont al capdavant de la Generalitat. La primera opció de l’entorn de Puigdemont és que siguin Jordi Sànchez com a president i Oriol Junqueras com a vicepresident, que es troben en presó preventiva i que haurien de pressionar el Suprem perquè els deixi sortir o, en cas contrari, diuen, farien evident la repressió de l’Estat contra els polítics catalans. Esquerra, però, vol reservar-se el dret de decidir si el número dos ha de ser Junqueras o si prefereix plantejar un altre nom.

L’oposició segueix pressionant pel desbloqueig

Ciutadans acusa els partits catalans de tenir el Parlament “tancat” des de fa dos mesos i aquest divendres demanarà a Roger Torrent que convoqui un ple per debatre sobre el bloqueig institucional. El partit taronja té més de la cinquena part dels diputats del Parlament i, per tant, la capacitat per fer-ho. La presidenta del grup parlamentari, Inés Arrimadas, ha avisat que  “si no convoca un ple per a la setmana vinent, presentarem un recurs al Tribunal Constitucional”.

Des del Partit Popular, el president de la formació a Catalunya, Xavier García Albiol, s’ha mostrat partidari que “el 155 es mantingui” mentre el candidat a presidir la Generalitat sigui “un pres, un fugit, o un imputat”.