La paraula “llibertat” ha estat el fil conductor de l’acte institucional de la Diada. A l’escenari principal, a la plaça de Sant Jaume, hi han tingut un paper destacat els líders independentistes en presó preventiva o que són fora del país. Després que el net de Pompeu Fabra llegís la definició de llibertat que el seu avi va escriure per al diccionari, s’han llegit la que en fan alguns dels qui es troben empresonats. I la veu dels polítics que han sortit de Catalunya s’ha fet sentir llegint versos d’autors com Maria Aurèlia Campany o Manuel de Pedrolo.

A l’acte també hi ha participat per sorpresa Lluís Llach, que ha interpretat amb la ballarina Marta Carrasco la ‘Cançó d’amor a la llibertat’. Després d’ell, han pujat a l’escenari artistes com Roger Mas, Núria Graham o Judit Neddermann. Abans d”Els segadors’, que ha tancat l’acte, la cançó ‘Agafant l’horitzó’ ha portat a la plaça diversos cantants, entre els quals el raper Valtònyc. En aquest cas, ha estat una actuació gravada i projectada a les pantalles que hi havia a la façana del Palau de la Generalitat.

“Marxa de la llibertat”

La commemoració institucional, però, ha començat abans amb l’arribada al Parlament de Catalunya de la Flama del Canigó, que ha estat rebuda pels presidents de la Generalitat i el Parlament. Des del palau del Parc de la Ciutadella, la comitiva encapçalada per Quim Torra i Roger Torrent ha iniciat una “marxa de la llibertat” que ha anat, primer, fins la plaça Comercial, davant El Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el trajecte s’han sentit consignes com “llibertat presos polítics”, “ni un pas enrere” o crides a favor de la independència. Aquest ha estat el començament aquest 2018 d’un acte institucional que ha volgut homenatjar als “presos polítics i exiliats”. 

A la plaça comercial s’hi han aplegat centenars de persones que han rebut la comitiva amb la Flama del Canigó, també amb crits en favor de la independència i en defensa de la república catalana. En un emplaçament simbòlic del 1714, la guàrdia d’honor dels Mossos d’Esquadra s’ha encarregat d’hissar la senyera.

Hissada de la bandera en l'acte institucional de la Diada

La marxa ha continuat després fins a la plaça de Sant Jaume, que s’ha incorporat com a escenari de la Diada. Amb l’arribada de la Flama del Canigó fins aquest punt s’ha volgut simbolitzar l’entrada de llum al Palau de la Generalitat, després de l’1 d’octubre i l’aplicació del 155.

Marxa de la Flama del Canigó cap a la plaça de Sant Jaume

Medalla d’Honor del Parlament

A les 19 h, el Parlament ha entregat la Medalla d’Honor a lAssociació de Mestres Rosa Sensat. En l’acte de lliurament, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat la figura del mestre com a “despertador de consciència, de personalitat, d’inquietud, de curiositat, d’esforços, de llibertat i de sentit crític”. La Mesa del Parlament va decidir atorgar aquest guardó a l’associació en reconeixement col·lectiu de docents, famílies i ciutadans “que contribueixen a fer del català un model educatiu d’èxit”.

Ofrena al monument de Rafael Casanova

El dia 11, la Diada arrencarà amb les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. A primera hora serà el torn de les institucions. A les 9 h, els membres de la Mesa del Parlament portaran la seva ofrena. També ho farà el govern de la Generalitat encapçalat per Quim Torra. Després, al llarg del matí, hi passaran altres administracions, partits polítics i entitats.

A la tarda, la manifestació de la Diada vol omplir l’avinguda Diagonal de Barcelona. L’ANC preveu fer una onada gegant des de la plaça de les Glòries fins al Palau Reial.