Aquest dissabte, en el congrés constitutiu de la Crida Nacional es va reclamar una candidatura unitària dels independentistes a Barcelona. No és la primera vegada però, en aquesta ocasió, va ser el president Quim Torra qui va interpel·lar directament, entre d’altres, l’alcaldable d’Esquerra, Ernest Maragall, que aquest diumenge ha respost a l’oferiment.

Maragall ha declinat participar durant les eleccions municipals amb una llista unitària independentista perquè “amb uniformitat la ciutat hi perdria”. Diu que presentant-se per separat els independentistes poden sumar més vots i que donen la possibilitat als votants de decidir també sobre els temes de gestió municipal que no tenen res a veure amb la independència de Catalunya, com ara seguretat, habitatge, gestió de turisme o transport públic.

Això sí, Maragall s’ha reafirmat en un full de ruta unitari postelectoral. “Cadascú que treballi al màxim pel seu projecte de ciutat i, a partir de les eleccions, entendre’ns en profunditat en el terreny de la unitat d’acció per l’avenç de la República”, ha dit el candidat republicà.

Maragall també ha ironitzat sobre que “el problema d’unitat estratègica de país depengui només el que passi a la llista de Barcelona”, cosa que, des del seu punt de vista, sembla una mica peculiar. Per això, demana a Torra que si vol acordar un pla estratègic, ho faci amb Esquerra. 

Graupera tampoc no aposta per la llista unitària que demana Torra

Jordi Graupera també ha respost a Torra. Li ha retret que la proposta d’unitat arriba tard. “Vau tenir temps, disposició i mètode per treballar per una unitat que no diluís la pluralitat, ni subhastés l’electorat en un casino. És tard per comprar-vos un moviment de base” ha etzibat Jordi Graupera al president de la Generalitat.