La cimera Sánchez-Macron ha reunit aquest dijous els dos caps dels estats espanyol i francès. La reunió hispanofrancesa entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron ha generat l’oposició de bona part de l’independentisme, que ha convocat una manifestació a Montjuïc. La cimera ja ha finalitzat i la manifestació dels CDR a Barcelona ha tingut moments de tensió amb càrregues policials.

Segueix en directe tota l’actualitat de la cimera Sánchez-Macron, amb la manifestació a Barcelona.

Últimes notícies sobre la cimera hispanofrancesa i la manifestació a Barcelona

18:32
   

Junts demana la compareixença d’Elena per les “actuacions policials contra manifestants” durant la cimera

El Grup Parlamentari de Junts per Catalunya ha demanat la compareixença a la cambra catalana del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per les “actuacions policials contra manifestants” que hi ha hagut aquest dijous al matí en el marc de la cimera hispanofrancesa celebrada a Barcelona. El partit ha lamentat l’actitud dels Mossos i reclama “totes les explicacions” al govern de la Generalitat

18:25
   

Un cotxe de la Guàrdia Urbana amb problemes atura uns segons la comitiva presidencial

Un cotxe de la Guàrdia Urbana que obria pas a la comitiva del president francès ha tingut un problema mecànic. El vehicle elèctric no podria arrencar i ha calgut que diversos agents de Mossos i de la Urbana l’empenyessin perquè Macron pogués continuar.

18:05
   

Reoberts els accessos al Museu Picasso

Un cop Macron ha marxat del Museu Picasso, els Mossos han desfet el cordó policial i s’ha restablert l’accés al carrer de Montcada. Els manifestants s’han dissolt sense incidents.

 

18:04
   

Macron abandona el Picasso entre els crits dels manifestants

Després d’una visita privada d’hora i mitja, Emmanuel Macron ha sortit del museu on encara l’esperaven els manifestants, que l’han rebut amb xiulets i crits d’“independència”.

16:50
   

Els concentrats es fan sentir a la sortida de Sánchez del Museu Picasso

Els manifestants que esperaven al passeig del Born s’han fet sentir amb crits i xiulades quan Pedro Sánchez ha sortit del museu i ha pujat al cotxe per marxar.

16:32
   

Un centenar de persones responen a la convocatòria d’Arran

Un centenar de persones es concentren a la placeta de Montcada en resposta a la convocatòria d’Arran, i xiulen l’entrada dels presidents al Museu Picasso.

16:19
   

Blindats els accessos al Museu Picasso

Els carrers dels voltant del carrer de Montcada estan blindats en resposta a la convocatòria de protesta d’Arran, per la visita d’Emmanuel Macron i Pedro Sánchez aquesta tarda al Museu Picasso.

16:03
   

Sánchez, sobre les protestes independentistes: “La constitució espanyola defensa el dret a la manifestació pacífica”

A tots dos presidents se’ls ha preguntat per les manifestacions que hi ha hagut avui als carrers de la ciutat a favor de l’independentisme. En aquest sentit, tant Sánchez com Macron han defensat les manifestacions pacífiques. “Avui dia la Constitució espanyola es compleix en tots els territoris del país, també a Catalunya. En aquesta Constitució s’hi reconeix el dret a la manifestació pacífica de tots els ideals, fins i tot dels que van en contra de la Constitució”, ha destacat Sánchez.

15:52
   

França i Espanya treballaran plegades en la reforma del mercat energètic a Europa

La cooperació energètica entre França i Espanya servirà per protegir la indústria i la població davant l’augment del preu del gas. Els dos governs s’han compromès a treballar conjuntament en la reforma del mercat energètic i en matèria de producció d’hidrogen

15:43
   

Emmanuel Macron: “Els acords assolits ens permeten aprofundir les relacions i les cooperacions entre els dos països”

Macron ha destacat que després de 27 cimeres bilaterals finalment se signa per primer cop un tractat que servirà per enfortir els intercanvis comercials, així com la cooperació en matèria d’investigació i en els àmbits universitari i cultural.

15:39
   

Pedro Sánchez: “La signatura d’aquest tractat d’amistat reforça la relació entre els dos països i la relació amb Europa”

El president del Govern espanyol ha destacat que la signatura d’aquest acord és una aposta contundent per la transició tecnològica i verda i per enfortir conjuntament les empreses, el turisme i el sector agrícola.

15:23
   

Arran convoca una concentració davant del Museu Picasso de Barcelona

El col·lectiu juvenil independentista Arran ha convocat un concentració d’última hora davant del Museu Picasso de Barcelona, on es reuneixen en aquests moments Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. Protesten contra la cimera entre els governs francès i espanyol “pel futur del poble treballador català”

15:05
   

Signatura del tractat d’amistat i cooperació

Després de la signatura dels diferents acords als quals s’ha arribat durant la cimera, els presidents dels dos països han signat el tractat de cooperació entre França i Espanya.

14:31
   

Finalitza la reunió

La trobada entre Sánchez i Macron ha finalitzat. En els propers minuts compareixeran per explicar els acords.

14:01
   

Continua la reunió entre Macron i Sánchez

La cimera entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la República Francesa, Emmanuel Macro, continua al MNAC. Està previst que compareguin un cop acabi la trobada per explicar els acords que s’hagin signat.

13:38
   

Els manifestants arriben a Sant Jaume

Després de la tensió a la ronda de Sant Pere i de passar pel Portal de l’Àngel, els manifestants ja han arribat a la plaça de Sant Jaume, entre els edificis del Palau de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona

13:29
   

2.500 persones a la manifestació dels CDR, segons la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana ha comptabilitzat 2.500 persones a la manifestació dels CDR pel centre de la ciutat i fins a arribar al consolat francès. La protesta està a punt d’arribar a la plaça de Sant Jaume.

mani-cdr-cimera-190123

13:02
   

Cops de porra a una manifestant

Una línia dels Mossos d’Esquadra ha carregat contra una manifestant a l’altura de la ronda de Sant Pere, a tocar de la plaça de Catalunya. Això, després que un grup reduït de manifestants intentés acostar-se al cordó policial malgrat l’avís dels agents.

La tensió s’ha incrementat els darrers minuts en aquest punt de la ciutat.

12:57
   

Aragonès: “No renunciarem al dret democràtic a decidir el futur del país”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest dijous al migdia i ha afirmat que “no renunciarem a oferir als ciutadans i ciutadanes de Catalunya el dret democràtic a decidir el futur del país”. Aragonès ha afirmat que volen l’acompanyament de la comunitat internacional per fer aquest procés.

12:43
   

La protesta ja ha arribat al consolat francès

La marxa ja és a les portes del consolat francès, a la ronda de la Universitat. Els manifestants criden “Independència” davant d’un edifici completament blindat per la policia.

consolat francès

12:34
   

La protesta arriba a la plaça de la Universitat

La protesta dels CDR ja ha arribat a la plaça de la Universitat. Els manifestants estan a punt d’arribar ara al consolat francès, el punt final de la marxa.

12:16
   

Els manifestants llancen pots de fum negre

Els manifestants que secunden la protesta dels CDR han llançat pots de fum negre mentre es mobilitzen per reivindicar que el procés es viu mentre se celebra la cimera hispanofrancesa a Montjuïc. La marxa transcorre per la Gran Via per arribar a tocar de plaça Catalunya, on hi ha el consolat francès.

fum negre consolat francès

11:56
   

Afectacions de trànsit a la Gran Via per la manifestació dels CDR

La manifestació dels CDR transcorre per la Gran Via per arribar fins al consolat francès. La Guàrdia Urbana informa a través de Twitter que hi ha afectacions de trànsit en aquest carrer des de la plaça d’Espanya fins al passeig de Gràcia.

 

11:46
   

Aragonès diu a Sánchez que el procés no ha acabat i trasllada a Macron que Catalunya vol ser un soci europeu

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha conversat breument amb el president espanyol, Pedro Sánchez, durant uns 40 segons. Segons fonts de Presidència, Aragonès li ha dit que el procés “no ha acabat” i han parlat de la situació política actual. Aragonès li ha ha recordat els temes que li va fer arribar per carta per abordar a la cimera hispanofrancesa. Més tard, ha conversat durant uns 15 segons amb el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, a qui ha traslladat que Catalunya vol ser un soci europeu. Aragonès ha marxat abans d’acabar l’acte de rebuda de la cimera, i no ha estat present quan han sonat els himnes d’Espanya i França. La xiulada de la concentració independentista s’ha sentit des de l’esplanada del MNAC.

11:40
   

Comença la marxa dels CDR cap al consolat francès

Els CDR comencen una marxa cap al consolat francès, a la ronda de la Universitat, després que hagi acabat la protesta a Montjuïc.

11:32
   

Les Fonts de Montjuïc, obertes per la cimera

Aquest dijous, excepcionalment, estan obertes les Fonts de Montjuïc amb motiu de la celebració de la cimera hispanofrancesa al MNAC. Les fonts funcionen a petició del Govern espanyol, que ha traslladat la demanda a l’Ajuntament de Barcelona a través de la delegació del Govern.
Actualment, les Fonts de Montjuïc estan aturades pel decret de sequera i només funcionen puntualment, com va passar també durant la festa de la nit de Cap d’Any. Aquestes fonts fan servir aigua freàtica i, per tant, no generen cap despesa d’aigua potable.

Fonts Montjuïc cimera hispanofrancesa

11:24
   

“Conversa molt cordial”

L’alcaldessa Ada Colau ha explicat que han mantingut una conversa molt cordial amb Aragonès, Sánchez i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, mentre esperaven l’arribada d’Emmanuel Macron a Barcelona.

cimera conversa cordial

11:18
   

Foto de família de Sánchez i Macron

Pedro Sánchez i Emmanuel Macron s’han fet la foto de família abans de començar la reunió que hi ha prevista.

foto família cimera

11:04
   

Arriba Macron

El cap d’Estat de França, Emmanuel Macron, ha arribat a la cimera i ha estat rebut pel president Pedro Sánchez, el president Pere Aragonès i l’alcaldessa Colau.

10:54
   

Arriba el president Pedro Sánchez

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, arriba a la cimera del MNAC, on l’han rebut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb qui ha conversat prop d’un minut, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

10:38
   

Llencen paper de vàter a la policia

Els manifestants han llençat paper de vàter als antiavalots que s’acaben de desplegar davant de les persones que són a la protesta.

 

10:32
   

Els antidisturbis fan un cordó policial

Amb l’arribada imminents dels mandataris, els antidisturbis dels Mossos d’Esquadra han fet un cordó policial davant dels manifestants. Això ha provocat una gran xiulada de les persones que participen en la protesta.

 

10:23
   

Arribada d’Ada Colau i Pere Aragonès

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ja es troben al MNAC, on rebran les autoritats que participaran en la cimera hispanofrancesa.

colau cimera

10:20
   

6.500 persones a la protesta, segons la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana ha comptabilitzat 6.500 manifestants a la protesta de Montjuïc per reivindicar que l’independentisme està viu. En canvi, el Consell de la República diu que són 30.000. La cimera està a punt de començar.

10:15
   

Junqueras abandona la concentració després de rebre escridassades i xiulets, i ERC diu que marxa per un compromís

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha abandonat la concentració independentista d’aquest dijous contra la cimera hispanofrancesa, davant del MNAC, després de rebre escridassades i xiulets d’alguns dels manifestants. “Traïdor” i “botifler” són algunes de les consignes que han cridat contra el líder republicà. “Junqueras, traïdor, et volem a la presó”, també li han etzibat. Fonts d’Esquerra consultades per l’ACN asseguren que Junqueras ja tenia previst marxar perquè a les 10 h tenia un compromís. Al seu torn, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha defensat que s’ha de respectar la “llibertat d’expressió” de la gent i que els polítics n’han de prendre nota.

10:10
   

L’exèrcit assaja per rebre els presidents

L’exèrcit forma i assaja la interpretació de l’himne d’Espanya mentre espera l’arribada dels presidents Sánchez i Macron.

exèrict a la cimera

10:01
   

Afectacions en el transport públic

La cimera també afecta el transport públic. TMB alerta que les línies d’autobús que circulen per aquesta zona de Montjuïc es poden veure afectades o limitades durant aquest matí mentre se celebra la reunió al MNAC. Alguns usuaris s’han queixat a Twitter perquè no se’ls ha informat prèviament, però TMB assegura que respon a les indicacions de la Guàrdia Urbana en cada moment. També els pares dels alumnes de les escoles del Bosc i Tres Pins es queixen que han hagut de pujar a peu a l’escola perquè no funcionaven els autobusos de les línies 150, 55 i 13.

afectacions transport per la cimera

 

09:57
   

50 persones han tallat l’AP-7 a la Roca del Vallès durant 20 minuts

Mig centenar de persones han tallat l’AP-7 a l’altura de la Roca del Vallès (Vallès Oriental) durant 20 minuts en el marc de les mobilitzacions contra la cimera hispano-francesa que se celebra aquest dijous a Barcelona. La protesta ha començat cap a les 8.40 hores del matí, quan el grup de manifestants ha accedit al voral de la via a l’altura de la sortida de Cardedeu – La Roca i cap a les 8.58 hores l’han tallat en sentit nord. Els protestants portaven armilles grogues i banderes estelades i han fet una pintada al terra on s’hi pot llegir ‘Ni França, ni Espanya. Països Catalans’. Fins al lloc s’hi han desplaçat dos vehicles dels Mossos d’Esquadra que han mediat amb els manifestants i la protesta s’ha aixecat cap a les 9.20 hores.

09:53
   

Qui ha convocat la manifestació a les portes del MNAC?

Algunes de les entitats convocants de la manifestació el 19 de gener a Barcelona o que hi donen suport són:

  • Assemblea Nacional Catalana (ANC)
  • Òmnium
  • Consell de la República Catalana
  • Acord d’Esquerres per la República Catalana
  • Associació Atenes – Juristes pels Drets Civils
  • AMI
  • Ateneu Sobiranista Català
  • Cambra de Comerç de Barcelona
  • Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)
  • Constituents per la Ruptura (CxR)
09:45
   

“Hem fet història”

Els manifestants han cantat l’himne d’’Els segadors’ a les escales de Montjuïc durant la protesta independentista. Les entitats asseguren que avui “hem fet història” perquè s’han concentrat milers de persones en un dia laborable. Afirmen que segueixen al carrer per la independència i que “el procés no s’ha resolt” tal com va dir el president del Govern, Pedro Sánchez. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha recordat l’1-O: “Ens estem preparant per tornar a fer-ho”.

09:28
   

Centenars de manifestants a les portes del MNAC

Centenars de persones es concentren a aquesta hora a les portes del MNAC convocades per Òmnium, l’ANC i el Consell de la República. “El conflicte polític es viu“, diuen els assistents.

manifestació barcelona cimera sanchez macron
Foto: Aina Martí

09:21
   

Es desplega una estelada gegant

Les entitats independentistes han desplegat una estelada gegant a les escales que condueixen a la muntanya de Montjuïc.

estelada a la cimera

09:08
   

Junqueras: “L’independentisme és molt viu. Aquí no s’ha acabat res”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat abans de l’inici de la cimera que “l’independentisme és molt viu”. Junqueras ha explicat que “no s’ha acabat res perquè la repressió continua” i és per aquest fet que les entitats independentistes surten aquest dijous al carrer.

 

09:03
   

Talls de trànsit a Montjuïc

Talls de trànsit a Montjuïc a l’altura de la font del Gat, des del Grec fins a l’avinguda de l’Estadi. Només s’hi pot accedir a peu, en bicicleta o en patinet.

tall trànsit cimera hispano-francesa

08:59
   

Horaris de la cimera Sánchez-Macron al MNAC

Ja se saben els horaris de la cimera entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. La manifestació independentista contra la presència dels dos dirigents polítics està convocada a les 9 h, però no serà fins a les 10.30 h que Sánchez rebrà Macron a les portes del MNAC. Aleshores, sonaran els dos himnes nacionals i es farà una foto de família.

A les 11 h engegarà la reunió entre tots dos presidents dins del museu. A les 12 h, Sánchez i Macron participaran en la reunió plenària de les delegacions espanyola i francesa i a les 13.45 h es farà la signatura dels acords i la compareixença dels presidents.

 

08:50
   

Els manifestants s’acosten a Montjuïc

Un grup de manifestants de Sants-Montjuïc per la Independència ha sortit des de l’estació de Sants i va camí de les Fonts de Montjuïc per participar en la protesta independentista.

08:35
   

Montjuïc ja està blindada

La muntanya de Montjuïc està blindada per acollir la cimera. Ja hi ha els cordons policials i les tanques per protegir la zona.

08:10
   

Dispositiu especial de seguretat

La trobada de dos mandataris i altres alts càrrecs d’Espanya i França i la manifestació que hi ha convocada del sector independentista ha activat un dispositiu especial de seguretat. Els Mossos d’Esquadra s’encarreguen de la seguretat de la cimera mentre que la Policia Nacional hi envia 120 antidisturbis preventivament que s’activaran si la policia catalana ho necessita. En el dispositiu també hi participen la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana.

08:03
   

Unitat de l’independentisme 

Les entitats que han convocat la manifestació a Barcelona contra la cimera hispanofrancesa fan una crida al moviment independentista per mobilitzar-se de forma “unitària, massiva i transversal”. “El que tots tenim en comú és que veiem que això és una provocació”, afirmen.

El lema de la protesta d’aquest dijous és “Aquí no s’ha acabat res. Independència. Països Catalans. Prou repressió”.

07:49
   

Manifestació a les portes del MNAC 

L’ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República (CxR) són algunes de les entitats que han convocat una manifestació a Barcelona coincidint amb la cimera hispanofrancesa del 19 de gener. Critiquen que el Govern espanyol hagi decidit fer la trobada a la ciutat per “certificar la fi del procés”.

La protesta es farà a les columnes de Puig i Cadafalch a partir de les 9 h. Més tard, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat una mobilització que caminarà fins al consolat francès.

07:43
   

Qui va a la cimera? 

A la cimera hispanofrancesa no assistiran només el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron. També hi participaran diversos ministres. També ha confirmat que hi aniran el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

07:41
   

Cimera hispanofrancesa a Barcelona aquest dijous

Bon dia. Engeguem el minut a minut de la cimera hispanofrancesa que reuneix el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la República Francesa, Emmanuel Macron a Barcelona, al MNAC. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, farà d’amfitrió tot i que no participarà en les reunions. La trobada començarà a les 10.30 h.