cimera hispanofrancesa barcelona sanchez macron 19 gener barcelona manifestació

Ja ha arribat el dia. La cimera hispanofrancesa a Barcelona el 19 de gener reunirà el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l’Estat francès, Emmanuel Macron. Aquesta trobada, en la qual també participaran diversos ministres i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha topat amb l’oposició de les entitats independentistes. Per mostrar el desacord amb la reunió han convocat una manifestació a Barcelona, que serà controlada per un macrodispositiu dels Mossos d’Esquadra amb drons.

A continuació t’expliquem tot el que has de saber sobre la cimera hispanofrancesa a Barcelona el 19 de gener.


Què vols saber sobre la cimera hispanofrancesa a Barcelona?


On es farà la cimera hispanofrancesa del 19 de gener?

La cimera hispanofrancesa del 19 de gener se celebrarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona. Des del 1987, aquesta és la segona vegada que es fa una trobada d’aquestes característiques a Catalunya. La primera reunió va tenir lloc l’any 2006 a Girona i va aplegar l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero amb Jacques Chirac.

Qui assistirà a la cimera hispanofrancesa de Barcelona?

A la cimera hispanofrancesa, del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i cap de l’Estat francès, Emmanuel Macron, hi assistiran diversos ministres. També ha confirmat que hi aniran el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Acords de la cimera hispanofrancesa

Sobre la taula dels governs espanyol i francès hi ha la signatura del Primer Tractat d’Amistat i Cooperació entre ambdós països. Els presidents també abordaran aspectes de l’agenda europea i parlaran sobre el conegut com a H2MED, el corredor d’hidrogen verd entre Barcelona i Marsella, que serà una realitat l’any 2030.

A més, s’avançarà en la creació d’una comissió bilateral per commemorar el 50è aniversari de la mort del pintor Pablo Picasso, previst aquest 2023.

Manifestació a Barcelona per la cimera hispanofrancesa

L’ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República (CxR), han convocat una manifestació a Barcelona coincidint amb la cimera hispanofrancesa del 19 de gener. Les entitats independentistes critiquen que el Govern espanyol hagi decidit fer la trobada a la ciutat per “certificar la fi del procés”. La concentració es farà a les portes del MNAC, concretament a les columnes de Puig i Cadafalch a partir de les 9 h.

ERC, amb Oriol Junqueres al capdavant, Junts i la CUP han anunciat que se sumen a la protesta. Una imatge que no es veia des del cinquè aniversari de l’1-O, degut a les discrepàncies pel rumb del projecte independentista. El consell de ministres del 2018 a Barcelona va ser l’última visita que va generar una protesta conjunta amb presència dels tres grans partits independentistes.