(Agències/redacció) La cimera hispanofrancesa, que presidiran el proper 19 de gener el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president gal, Emmanuel Macron, se celebrarà a Barcelona, de manera que Catalunya albergarà, per segona vegada, aquesta reunió d’alt nivell entre els dos països des que va començar a celebrar-se, el 1987.

França i Espanya organitzen de forma alternativa aquestes cimeres des del seu inici i en aquesta ocasió corresponia al Govern espanyol designar la seu, ja que l’última es va celebrar a la localitat francesa de Montalban el març del 2021. El president espanyol ha escollit per a aquesta reunió Barcelona, on tant ell com el president francès estaran acompanyats per diversos dels seus ministres.

L’única ocasió en què s’ha celebrat abans aquesta cimera bilateral a Catalunya va ser a Girona, el novembre del 2006, presidida per José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac.

Encara no hi ha confirmació oficial de si hi haurà una salutació a ambdues delegacions per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, cosa que és habitual en aquest tipus de trobades.

Espanya i França signaran el primer Tractat d’Amistat i Cooperació

La cimera de Barcelona serà la primera de caràcter bilateral amb la normalitat restablerta plenament després de la pandèmia de coronavirus, ja que en l’última, la de Montalban el 2021, només van estar-hi presents físicament Sánchez i Macron, mentre que una trentena de ministres dels dos països van participar-hi de forma telemàtica.

Durant aquesta trobada està previst que Espanya i França signin el primer Tractat d’Amistat i Cooperació entre tots dos països. A més de les qüestions bilaterals, Sánchez i Macron abordaran diversos assumptes de l’agenda europea i el cap del govern central tindrà ocasió d’exposar les prioritats de la presidència de la UE que Espanya exercirà en el segon semestre del 2023.

El projecte d’interconnexió energètica verda, sobre la taula

Tots dos líders parlaran també del denominat H2MED, el projecte d’interconnexió energètica verda que, mitjançant un corredor submarí, enllaçarà la ciutat seu d’aquesta cimera, Barcelona, amb Marsella.

Els dos països, al costat de Portugal, van presentar aquest mes el projecte corresponent a la Comissió Europea amb l’aspiració d’aconseguir un finançament del 50 % per part de la UE dels més de 2.500 milions d’euros pressupostats. L’objectiu és que aquest corredor pugui transportar el 10 % de l’hidrogen verd consumit a Europa el 2030.