Colau ja va reclamar una reunió amb Puigdemont aquest diumenge just després de ser investit president de la Generalitat amb una piulada a Twitter. Segons fonts municipals, la trobada entre els dos mandataris pot ser en els propers dies o setmanes. L’alcaldessa hi portarà una carpeta carregada de qüestions de ciutat que des de l’inici del període electoral han quedat encallades en espera d’un nou govern a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume.

Una de les reivindicacions estrella és el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament. A l’octubre, el govern català va reconèixer un deute de 140,23 milions d’euros, una xifra per a la qual l’equip de Colau confia a fixar amb el nou executiu un calendari de retorn. A més, es reclamarà que la Generalitat recuperi el ritme de despesa en els consorcis d’educació, salut, habitatge i serveis socials compartits amb l’Ajuntament. El consistori va quantificar en 155 milions més el deute “ciutadà” del govern català amb Barcelona per la davallada d’aportacions en aquests consorcis.

En clau econòmica, el govern municipal manté la reivindicació de poder-se quedar amb més diners dels que la Generalitat recapta a Barcelona amb la taxa turística. El consistori vol obtenir el 100 % de la recaptació, i no el 33,8 % actual. Colau i Puigdemont hauran de trobar una sortida al trasllat de la Model. Els seus predecessors, Xavier Trias i Artur Mas, van deixar-ho tancat en un protocol, però el govern actual vol revisar-lo perquè no comparteix que l’Ajuntament hagi de construir un centre penitenciari a la Zona Franca i cobrar-ne després el lloguer a la Generalitat.

En la carpeta de Colau hi haurà també un apartat per a infraestructures liderat per l’L9 del metro. L’exigència municipal en aquest àmbit és que la Generalitat posi diners i calendari a l’arribada del metro als barris de la Marina i a la Zona Franca. El consistori va acordar a l’octubre estudiar avançar diners per a aquest tram si la Generalitat no compleix. L’altra qüestió sobre la taula en infraestructures és la connexió del tramvia, que Colau vol fer per la Diagonal i que, segons l’Ajuntament, en l’única reunió amb Artur Mas ja es va encarrilar, encara que aquest després ho va negar.

Colau també té un “deute” amb Puigdemont

Una de les últimes trobades entre l’alcaldessa i el president electe va ser a l’Ajuntament en el ple en què es va debatre l’adhesió de Barcelona a l’Associació de Municipis per a la Independència, entitat que Puigdemont ha presidit en els últims mesos. Després que la votació no assolís la majoria absoluta necessària per ser membre de ple dret de l’entitat, Colau es va comprometre a resoldre la situació després de les eleccions del 27-S. Aquell dia, Puigdemont va seguir la sessió des de la tribuna de convidats del plenari. Des d’aleshores, però, no hi ha hagut moviments de l’alcaldessa.