Les cares llargues del PP i Ciutadans a la Junta de Portaveus han contrastat amb les imatges de felicitat a Junts pel Sí, que abans de la investidura s'ha reunit a porta tancada en una sala del Parlament. Una trobada que ha acabat amb aplaudiments per a Artur Mas. Tant ell com el futur president Puigdemont han estat els homes més buscats pels centenars de periodistes acreditats. De fet, el Parlament s'ha convertit de nou en plató de televisió i en estudi de ràdio improvisat, per explicar un acord que ha arribat a l'últim moment. RAÜL ROMEVA, portaveu adjunt del Grup Parlamentari deJunts pel Sí "Els arrossos s'han de fer amb el temps de cocció que precisen, no es poden fer ni més ràpids ni més lents. I aquest ha necessitat aquest temps. Jo crec que quan les coses acaben bé vol dir que les coses s'han fet bé," Entre els convidats per seguir la investidura d'aquest diumenge, tots els expresidents del Parlament, exconsellers i de l'Ajuntament de Barcelona, hi han assistit el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i també un Xavier Trias cofoi per l'acord. Fins ara només hi havia hagut un president de la Generalitat investit en diumenge. Va ser Lluís Companys, el 31 de desembre de 1933. Més recentment, però, sí que hi havia hagut una investidura en cap de setmana. L'any 1995 Jordi Pujol va ser escollit president de la Generalitat per cinquena vegada un dissabte. NÚRIA DE GISPERT, expresidenta del Parlament "No sembla que sigui diumenge, perquè quan jo he arribat aquí a part de veure quantitat de gent i de mitjans i de tot. Sembla que sigui un dimecres a la tarda." JORDI SÁNCHEZ, president de l'ANC "Normalment el Parlament, a no ser que sigui per motius excepcionals, el diumenge està tancat. Però probablement l'elecció d'aquest president de la Generalitat és indubtablement un moment històric." Començat el ple d'investidura, tota l'atenció s'ha centrat en el discurs de Puigdemont. Hi ha hagut pantalles habilitades arreu del Parlament. Fins i tot per poder-lo seguir des del bar.

La negociació entre Junts pel Sí i la CUP va prendre ahir un gir inesperat que ha permès investir un president de la Generalitat abans de la mitjanit d’aquest dilluns i evitar així la convocatòria de noves eleccions al març. El fins ara president, Artur Mas, ho va anunciar públicament a la tarda i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va convocar per a aquest diumenge a les 17 h el ple d’investidura. Una hora abans s’ha reunit la junta de portaveus, en què els grups de Ciutadans i el PP han denunciat que aquesta “convocatòria exprés” incompleix els terminis previstos en el reglament de la cambra.

El ple s’ha viscut amb la màxima expectació dins i fora del Parlament de Catalunya. A dins, entre els convidats hi havia tots els expresidents del Parlament, exconsellers i representants de les principals institucions del país. Per part de l’Ajuntament de Barcelona, hi han assistit el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i també un Xavier Trias que s’ha vist ben cofoi per l’acord. També seguien la investidura en directe mig miler de periodistes de 96 mitjans de comunicació, 12 dels quals internacionals.

A fora, unes 300 persones que han acudit a les portes del Parlament de Catalunya a manifestar el seu suport als diputats independentistes han seguit la sessió a través de la pantalla gegant instal·lada per l’Assemblea Nacional Catalana. Durant tota la tarda hi ha hagut un ambient d’alegria i il·lusió. També algun moment de tensió quan s’hi han acostat un grup de persones amb banderes espanyoles, que també han estat presents a la plaça de Sant Jaume al costat de tots els independentistes que han seguit la investidura des d’allà.

La sessió ha començat a les cinc amb el discurs del candidat, que ha durat aproximadament una hora. Puigdemont ha començat demanant disculpes a la ciutadania pel procés viscut des del 27-S fins avui i ha agraït els gestos que finalment han permès evitar unes noves eleccions. Tot seguit ha enumerat un ampli ventall de mesures de govern que es compromet a posar en marxa en tots els àmbits durant “els 15, 18 o 20 mesos” que preveu que duri aquesta legislatura, fins a la creació de la república catalana.

Després d’una pausa de 20 minuts, han arribat les rèpliques dels portaveus dels grups parlamentaris. La líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ha retret al candidat a presidir la Generalitat que en el seu discurs d’investidura no hagi fet cap referència a les acusacions de corrupció contra CDC. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet un discurs contra l’exclusió del 52 % de catalans que en les eleccions catalanes no van votar els grups independentistes de Junts pel Sí i la CUP. El president del Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha dit que tot el procés cap a la independència era una enganyifa que ni tan sols els seus promotors es creuen que arribi a bon port. El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, ha avisat Puigdemont: “Ni vostè ni ningú no iniciarà cap tipus de procés de ruptura de Catalunya amb la resta d’Espanya”.

La diputada Anna Gabriel ha explicat que el vot favorable de la CUP a la investidura de Carles Puigdemont és “un gest de confiança” per posar en marxa la construcció d’una república catalana. Finalment han estat vuit els diputats cupaires que hi han votat a favor, mentre que Gabriela Serra i Josep Manuel Busqueta s’han abstingut. La CUP també ha anunciat aquest matí que, per assumir públicament els errors comesos en la negociació de l’acord amb Junts pel Sí, els diputats Julià de Jódar i Josep Manuel Busqueta abandonaran el càrrec. La formació decidirà durant els propers dies si el cap de llista, Antonio Baños, manté l’escó, tot i que la setmana passada va dir que ho deixava. Encara no està decidit tampoc qui seran els dos diputats cupaires que s’integraran a la dinàmica de treball de Junts pel Sí, tal com preveu el pacte subscrit ahir.

Després de les contrarèpliques del candidat i de les segones intervencions dels líders de cadascun dels grups, a quarts de 10 ha arribat l’hora de la votació. Els diputats han expressat en veu alta el sentit del seu vot a mesura que el secretari segon de la Mesa, el socialista David Pérez, anava cridant-los pel seu nom. No hi ha hagut sorpreses d’última hora i la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, després de llegir els resultats, ha proclamat Carles Puigdemont president. En anunciar que així ho comunicaria al rei Felip VI, s’han sentit xiulets d’una banda de l’hemicicle, la que correspon a la tribuna de convidats, que Forcadell ha reprovat amb una pausa i una mirada.

A continuació ha pres la paraula Puigdemont, per agrair la seva investidura i prometre que intentarà ser “digne de les expectatives i esperances” que hi ha dipositades en ell, abans d’acabar la seva intervenció exclamant: “Visca Catalunya lliure!”. La sessió s’ha aixecat després de cantar tots junts l’himne de Catalunya.