Davant unes 250 persones, inclosos els consellers en funcions Santi Vila, Irene Rigau i Meritxell Borràs, Puigdemont ha reivindicat el bagatge que li ha donat l’experiència de gairebé cinc anys com a alcalde. I ha afegit que no podia rebutjar l’oferiment de Mas per lleialtat a ell i al projecte. També ha llançat un primer missatge a Rajoy: “No m’interessa el que digui un projecte que s’acaba, m’interessa el que digui el projecte que hagi de venir si és que n’ha de venir algun, perquè de moment els deures que hem fet a Catalunya, a Espanya crec que no els han fet“, ha dit. De manera provisional l’alcaldessa serà la regidora d’Educació i primera tinenta d’alcalde, Isabel Muradàs.

Després de la renúncia aquest dimarts el nou president prendrà possessió del càrrec. Finalment, dimecres seran nomenats els nous consellers. Oriol Junqueras en serà el vicepresident i responsable d’Economia, i Neus Munté i Raül Romeva dirigiran les altres dues grans àrees: la social i la institucional. Quedarà així constituït el nou govern de la Generalitat, després de tres mesos de dificultats per aconseguir un acord d’investidura entre Junts pel Sí i la CUP.

Artur Mas ha penjat a Instagram una fotografia d’ell mateix recollint les seves pertinences del despatx presidencial. Mentrestant, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ja ha comunicat oficialment per escrit al rei Felip VI la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

Ahir es va investir Puigdemont com a nou president de la Generalitat, amb 70 vots a favor (62 de Junts pel Sí i vuit de la CUP), 63 en contra (de tota la resta de partits) i dues abstencions. Puigdemont es converteix, així, en el 130è president de Catalunya. Una elecció que es va produir poc després de dos quarts de 10 de la nit, quan quedaven dues hores escasses perquè expirés el termini per investir algú al capdavant de la Generalitat.

La reacció de Madrid

Abans que s’investís Puigdemont ja hi va haver una reacció immediata però també breu des de Madrid. El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va comparèixer a La Moncloa, en una declaració sense preguntes, per advertir el govern català que no permetrà ni una sola actuació en contra de la llei.