Carambola urbanística a l’Eixample per desencallar la ubicació definitiva de dos equipaments clau del districte: el Parc de Bombers de l’Eixample i l’Escola Entença. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyat de representants de tots els grups de l’oposició (amb l’excepció de Vox) ha presentat un acord —després que, al febrer, es creés una comissió— que permetrà posar solució a una situació de provisionalitat de vuit anys a l’escola (que ara està en barracons a l’antiga presó Model) i de gairebé 15 anys a la caserna de Bombers (ara al Parc de Joan Miró).

Per fer-ho possible hi ha dos espais que entren en joc. El solar que hi ha al carrer de Provença entre Villarroel i Casanova, on antigament hi havia el Parc dels Bombers de l’Eixample i sobre el qual durant molts anys havia sobrevolat la possibilitat de fer-hi l’ampliació de l’Hospital Clínic serà on es farà l’Escola Entença. L’altre espai és el triangle que conformen l’avinguda de Sarrià, el carrer del Comte d’Urgell i el carrer de Londres, on ara hi ha una benzinera i un macroconcessionari de Mercedes-Benz: aquí anirà el Parc de Bombers.

El Parc de Joan Miró guanyarà 2.000 m² de verd

A banda d’aquests dos equipaments, el moviment també permetrà construir un equipament sanitari de proximitat (vinculat al Clínic) als terrenys del carrer de Provença i un edifici d’oficines i usos comercials, enganxat als Bombers de l’avinguda de Sarrià (que podran aprofitar els propietaris del solar de la Mercedes). Just al damunt de la caserna de Bombers, tocant al carrer de Londres, també s’hi guanyarà una petita peça de zona verda.

On també es guanyarà verd és al Parc de Joan Miró un cop en marxin els Bombers. En concret, l’Ajuntament assegura que el parc guanyarà un total de 2.000 m² de verd. Per fer-ho, el consistori presentarà un projecte de transformació d’aquest pulmó verd de l’Eixample, que els darrers mesos ha estat al centre de la polèmica per les obres de perllongament de l’L8 dels Ferrocarrils: la Generalitat ubicarà una base logística al parc, fet que obligarà a treure més d’un centenar d’arbres, tot i l’oposició d’un grup de veïns.

L’ampliació del Clínic ho ha facilitat

La Comissió de Govern de l’Ajuntament ha aprovat el conveni urbanístic que, durant els propers anys, durà els canvis al districte. Una de les raons per poder-los fer és que l’Hospital Clínic ja sap on creixerà: a les pistes esportives que té la Universitat de Barcelona, a l’avinguda Diagonal, gairebé a l’entrada de Barcelona per les Corts. En haver desencallat l’ampliació de l’hospital, ara el solar del carrer de Provença —que és un 95 % propietat de l’Hospital Clínic i un 5 % propietat de l’Ajuntament— es podrà fer servir per construir l’Escola Entença i per fer l’equipament sanitari de proximitat.

Tot plegat necessitarà de tràmits urbanístics llargs, que tot just ara comencen a caminar. El conveni urbanístic que ha presentat l’alcalde, Jaume Collboni, preveu fer una modificació del Pla General Metropolità (una MPGM) i una reparcel·lació del triangle on hi ha la Mercedes-Benz. El consistori preveu que aquests tràmits s’allargaran tant que avisa que les primeres obres començaran a partir del 2028 o el 2029.

“Els veïns poden estar tranquils, serà una realitat”

Durant la presentació de la carambola urbanística, Collboni ha adreçat un missatge de confiança als veïns de l’Esquerra de l’Eixample, gràcies al consens entre el govern del PSC i els grups de l’oposició que han fet suport al conveni: TriasxBCN, BComú, ERC i el PP. “Els veïns poden estar tranquils, això tirarà endavant i serà una realitat”, ha dit l’alcalde. Collboni també ha celebrat que “després de quasi 15 anys de projectes, entre aquest mandat i el següent ho desencallarem”.

collboni acord eixample equipaments

Joan Rodríguez (Trias) ha recordat que l’acord d’ara “demostra que el trasllat dels Bombers al Parc de Joan Miró havia estat un error”, mentre que Guille López (BComú) ha expressat satisfacció que “es materialitzi una idea que el Col·legi d’Arquitectes va presentar a l’anterior govern municipal”. Rosa Suriñach (ERC), per la seva banda, ha celebrat que “es doti de vida un espai central de la ciutat” i Víctor Martí (PP) ha aprofitat per recordar a l’alcalde que “encara hi ha nou escoles i instituts en barracons a Barcelona”.