Ja tenen data definitiva. L’11 de juliol els antics ocellaires de la Rambla hauran de lliurar les claus de les parades de gelats, dolços i records, i d’aquesta manera es posarà fi als seus negocis instal·lats al bell mig del passeig. Segons ha explicat a betevé Xavier Cuenca, portaveu dels comerciants, el 26 de juny se’ls va comunicar el tancament i aquest dilluns els l’han confirmat telefònicament. Segons ha detallat, es tracta d’un desallotjament administratiu i preveuen que, dijous, tècnics de l’Institut Municipal de Mercats vagin a la Rambla per reclamar les claus als paradistes que encara no hagin abaixat la persiana.

L’Ajuntament ha atorgat 10 dies hàbils als concessionaris de les antigues parades d’ocells de la Rambla perquè les deixin lliures i les retornin a l’Institut Municipal de Mercats. Cuenca ha assegurat que l’Institut Municipal de Mercats els diu que “no poden fer res, que és una decisió política”.

Darrers intents per evitar el desnonament

Cuenca ha assegurat que intentaran evitar haver d’entregar les claus: “Farem tot el que puguem per no haver-les de lliurar, sobretot si no hi ha cap ordre judicial”. Aquest dimarts, 9 de juliol, el portaveu dels ocellaires té previst presentar dos recursos a la justícia. Actualment, afirma, ja n’hi ha una desena que encara no tenen sentència ferma. “Aquí hi ha gent que fa 40 anys que hi treballa i no pots dir-los que marxin d’un dia per l’altre. No sé com mirar-los a la cara”, ha sentenciat Cuenca.

La comunicació de l’entrega de claus ha arribat als antics ocellaires després que la sentència del Tribunal Suprem, amb data de 28 de maig del 2024, considerés que no hi ha vulneració dels drets fonamentals de participació política en la decisió municipal d’executar l’ordre de desallotjament de les parades. Els antics ocellaires havien promogut, a més, una iniciativa legislativa popular (ILP) per tal que aquests espais fossin declarats Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya, però el Parlament ho va rebutjar.

En el punt de mira des de l’inici de la reconversió

Els antics ocellaires de la Rambla van deixar de vendre animals el 2009 i es van reconvertir en parades de gelats, dolços, entrades, records i productes amb DO. A partir d’aquest moment, la seva continuïtat ha estat en dubte. Els primers a qüestionar-ne el model de negoci van ser Amics de la Rambla, que va rebutjar tant el contingut (què s’hi ven) com el continent (les mateixes parades).

L’aleshores alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va reconèixer que la reconversió no es va enfocar “adequadament”, però que la prioritat era “treballar perquè la Rambla guanyi dignitat i espai”. Els paradistes es van sentir traïts per l’Ajuntament i de bon inici ja van anunciar que emprendrien accions legals: “No podem quedar-nos quiets ni assumir aquesta situació com a culpables perquè som unes víctimes”.

Vistiplau de la Generalitat per a la retirada de les parades

L’any 2018 el consistori va rebre el permís de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per revocar les llicències d’aquests comerços, perquè no responien “a l’interès general“, i va declarar nul el conveni del 2010. En aquell moment els concessionaris van iniciar una desena de recursos i accions judicials per aturar el desnonament anunciat el 2021

L’enderroc de les parades, encara sense data

Les antigues parades d’ocells aniran a terra per deixar espai lliure al passeig. A partir d’ara, una vegada finalitzin l’activitat, en el marc del processos legalment establerts, s’estudiarà quin podrà ser el moment més adient per a l’enderroc de les parades, segons avancin les obres de reforma de la Rambla.