L’ampliació de l’Hospital Clínic es farà als terrenys on actualment hi ha les pistes universitàries de la UB, a l’avinguda Diagonal. Finalment, l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació, la UB i el Clínic han arribat a un acord per ampliar l’hospital i crear en aquest espai “un gran pol de coneixement en matèria de salut”. “És una molt bona notícia”, reconeix la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que destaca que s’ha “desfet el nus” d’una situació que feia dècades que estava encallada.

Un cop assolit l’acord, durant els propers mesos es crearan equips de treball per concretar el projecte tècnic i financer, i també per fixar un calendari.

Una ampliació pendent des de fa dècades

L’ampliació del Clínic a la Diagonal ha estat possible després que la comissió creada al maig amb representació de les diferents administracions implicades hagi acreditat la viabilitat del projecte. Els experts conclouen que “l’espai de la Diagonal és el més adequat per ampliar el centre” i integrar en un únic campus els usos assistencials, de docència, recerca i innovació en un nou espai de 290.000 m2.

Això ha de permetre crear “un dels campus biomèdics més important d’Europa”, que inclourà la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, edificis de recerca i innovació. “És una gran oportunitat i un repte”, recalca la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que destaca que es podrà repensar tot aquest àmbit de la ciutat i resoldre la continuïtat urbana entre Barcelona, l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat.

La futura construcció de les noves instal·lacions de la Diagonal, també permetrà mantenir “dispositius de l’hospital” a les seus de Villaroel, del carrer de Plató i de la Maternitat, per poder cobrir les necessitats assistencials de les poblacions de referència. Tot i això, s’ha acordat proposar futurs usos per l’actual emplaçament de l’hospital i pel solar del carrer de Provença en funció de les necessitats i les demandes del veïnat.