XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Voler fer passar per aquí tantes coses era absolutament impossible, jo crec que la gràcia és pacificar el trànsit, augmentar les voreres, hi havia una altra cosa important que era mantindre l'arbrat, separar les bicicletes, això és el que s'ha fet, que aquestes voreres per on no passejava ningú estan plenes de gent i això és un èxit i serà un èxit en el futur". Aquesta botiga fa un mes i mig que funciona, i aquesta altra, tres. La mateixa firma té previst obrir-ne una altra en aquest local de la mateixa avinguda. Són exemples de la revitalització de la Diagonal, un canvi que segons els comerciants és la conseqüència directa de les obres de remodelació que s'han fet des de la plaça de Francesc Macià fins al passeig de Gràcia. Fa un any i mig hi havia una cinquantena de locals buits, però ara en queden només 18. Dels nous negocis, 22 són de moda i una desena, bars i restaurants. L'oferta gastronòmica guanya protagonisme en aquesta nova Diagonal. ROGER PALLEROLS, president del Gremi de Restauradors de Barcelona "El fet que les obres hagin millorat l'entorn de passeig, genera beneficis i de manera molt directa, incrementa l'activitat econòmica." MARTA CANUT, presidenta de l'associació Diagonal Barcelona "El comerç n'estem molt contents perquè hem notat ja una gran millora. Això està donant un gran dinamisme a l'avinguda de la Diagonal." Un dels canvis més evidents és l'ampliació de les voreres a tocar de les façanes, que conviden a passejar i a trepitjar les noves rajoles amb fulles de plàtan. Als laterals el trànsit s'ha reduït a un únic carril i s'hi ha creat un nou carril bici. Una altra novetat són les zones de càrrega i descàrrega i l'espai reservat per aparcar les motos a la calçada. ERIC SOLANO, motorista "La veritat és que molt bé perquè és millor que deixar la moto a la vorera, aquí perfecte!" En canvi, les noves parades de bus no han convençut a tothom. Un dels aspectes més qüestionats del nou disseny és que no és prou accessible per a les persones de mobilitat reduïda, perquè diuen no hi ha prou espai. Un aspecte que l'Ajuntament corregirà. Així ho ha aprovat per unanimitat la comissió de mobilitat aquesta mateixa setmana. La reforma vol convertir la Diagonal en un nou eix cívic en què guanyin protagonisme els vianants. Per això durant un mes tots els diumenges es tancaran al trànsit els dos laterals. Demà serà el primer dia i s'hi faran activitats gratuïtes i una gran festa ciutadana per estrenar la nova avinguda.

Les obres han durat 10 mesos i finalment s’hi han invertit 16 milions d’euros, quatre milions més del previst. El projecte perseguia convertir la Diagonal en un nou eix cívic en què els vianants guanyessin protagonisme. Una de les mesures per aconseguir-ho ha estat ampliar les voreres a tocar de la façana, de 2,60 metres fins a set, amb un disseny nou que convida a passejar. Els comerciants confirmen que l’avinguda està guanyant dinamisme.

Nous bulevards, nous negocis

La millor mostra de la revifada de l’activitat econòmica a la Diagonal és l’obertura de nous negocis. Si fa un any i mig hi havia una cinquantena de locals buits, actualment només en queden 18 al tram en què s’han fet els treballs de millora. En total, en els darrers mesos s’hi han obert fins a 32 establiments, 10 dels quals són de restauració. Des del Gremi de Restauradors de Barcelona destaquen que aquesta reforma era “molt necessària” i que millorar l’entorn de passeig beneficia els barcelonins i també l’activitat econòmica.

La presidenta de l’associació Diagonal Barcelona, Marta Canut, assegura que les obres han tingut un impacte molt ràpid sobre el teixit comercial de l’avinguda, on ja s’han notat els primers canvis. Aquesta entitat ha estat la principal impulsora del projecte que -diuen- sobretot està pensat per al barceloní.

A banda de l’amplada de les voreres, s’han creat espais d’aparcament per a les motocicletes, zona de càrrega i descàrrega i un nou carril bici segregat pel centre. El tronc central s’ha mantingut per a la circulació de vehicles i transport públic. Les obres han conservat l’arbrat i, com ja és habitual en els projectes de reforma de carrers de la ciutat, s’hi ha instal·lat enllumenat intel·ligent de tipus LED, seguint el Pla director d’il·luminació. També s’hi ha afegit xarxa Wi-Fi, sensorització, fibra òptica i punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

Diumenges de vianants

A partir d’aquest cap de setmana es posa en marxa el programa Diumenges de vianants, que consisteix a tancar al trànsit els laterals des de les 9 del matí fins a les 15 hores. La idea és aprofitar la baixada de la circulació de vehicles pròpia dels festius per fer tancaments temporals que donin tot el protagonisme al vianant. Aquesta pacificació dominical de la Diagonal es farà no només al tram remodelat, sinó també fins a la plaça de les Glòries, a més d’incloure-s’hi el passeig de Gràcia des dels Jardinets fins a la plaça de Catalunya.

El dispositiu preveu mantenir oberts alguns trams per garantir els girs des de l’avinguda Diagonal a alguns dels carrers transversals. De moment, la iniciativa s’aplicarà fins al diumenge 26 d’abril, amb activitats de dinamització gratuïtes adreçades a tots els públics. En el cas de la Diagonal, aquest primer diumenge es farà també una gran festa ciutadana per inaugurar la nova avinguda.