El primer debat de la precampanya ha reunit en un mateix escenari els quatre candidats que s'estrenen a les municipals. No hi havia ni l'alcalde ni el líder del PP. El mitjà digital 'Crític' ha volgut reunir els caps de llista de partits d'esquerres que poden ser alternativa a Xavier Trias. El paper de Barcelona en el debat nacional ha obert la primera discussió. Collboni i Bosch han buscat el cos a cos en diversos moments del debat. Però entre Colau i Lecha hi ha hagut també tensió quan se'ls ha demanat per què no van arribar a un acord de confluència la CUP i Barcelona en Comú. La candidata de la CUP ha abandonat el debat abans que acabés, igual que altres persones del públic, per anar a la concentració de la plaça de Sant Jaume en contra la sentència del Suprem sobre el setge del Parlament.

En el debat, moderat pel periodista Sergi Picazo, tots els candidats han volgut marcar perfil propi.  Ho han fet amb propostes però també amb retrets. Jaume Collboni ha recordat a Alfred Bosch que Esquerra ha donat suport al govern municipal per “privatitzar els pàrquings” a la ciutat. Bosch s’ha defensat assegurant que és una concessió que aporta beneficis a la ciutat, en aquest cas, a través de pisos de lloguer social. Ada Colau, en canvi, en matèria econòmica ha defensat les 30 mesures de xoc treballades per Barcelona en Comú “enfocades en recuperar els drets dels ciutadans i no a donar-los caritat, que és el que ha fet Xavier Trias”. Maria José Lecha, per la seva banda, ha defensat una política econòmica anticapitalista per plantar cara als poders fàctics que actualment governen la ciutat.

Sobre mesures de regeneració democràtica, tots els candidats han estat d’acord a crear més mecanismes de participació ciutadana. I en les respostes a preguntes dels assistents, els candidats han parlat sobre possibles pactes de govern. Ada Colau ha aclarit que no pactarà amb Xavier Trias sota cap concepte. Collboni s’ha mostrat obert a pactar amb partits d’esquerres segons el seu programa i Bosch ha dit que serà “fàcil entendre’s” amb Colau i Collboni si defensen que Barcelona ha de ser capital de la república Catalana.

La candidata de la CUP Capgirem Barcelona no ha participat en aquest tram final del debat perquè ha abandonat la sala abans d’hora per assistir a la concentració de suport als vuit condemnats pel setge al Parlament.

El debat nacional

La qüestió nacional també ha estat present al debat, però no ha aportat cap novetat més enllà de les posicions previsibles de cada partit. Alfred Bosch ha defensat aferrissadament una Barcelona capital d’Estat, mentre que Jaume Collboni ha apostat pel model federalista i per una Barcelona “capital del sud d’Europa”. Maria José Lecha ha defensat la independència dels Països Catalans, i Ada Colau ha evitat concretar sobre si el seu partit està a favor de la independència. Sí que ha assegurat, en canvi, que està compromès amb el dret a decidir, però també “amb el dret a decidir-ho tot”.