Barcelona aspira a acollir la futura agència europea per a les emergències sanitàries. Ajuntament i Generalitat han acordat treballar plegades per donar impuls a la candidatura i presentar-la a la Comissió Europea. Amb aquest objectiu, han engegat un grup de treball que també busca aconseguir el suport d’altres administracions i entitats.
Segons han informat, la proposta ja s’ha fet arribar al Govern espanyol, a través de la ministra de Sanitat, Carolina Darías, i la d’Exteriors, Arancha González-Laya, i es preveu seguir en contacte amb l’executiu espanyol. En paral·lel, també es busca el suport d’entitats i ogranismes de recerca i innovació en biomedicina i ciències de la salut, a més d’altres agents socials.
Catalunya, capdavantera
Generalitat i Ajuntament argumenten que Catalunya té “l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut més dinàmic de l’Estat i un dels més actius d’Europa”. Asseguren que al territori català hi ha més de 1.200 empreses i 90 entitats de recerca i innovació, amb un pes especialment destacat a Barcelona i l’àrea metropolitana. Segons les dades oficials, el sector representa el 7,3 % del PIB i el 6,6 % de l’ocupació a Catalunya.
L’agència, que s’anomenarà Autoritat Europea de Preparació i Resposta Davant d’Emergències Sanitàries (HERA), neix arran de la crisi de la covid-19. Impulsada per la Comissió Europea, es preveu que pugui entrar en funcionament el 2023 per enfortir la coordinació dels països europeus en cas d’emergències sanitàries transfrontereres.