Les classes de batxillerat i cicles formatius tornen a ser totalment presencials. Fins ara, els alumnes d’aquests cursos combinaven les classes presencials amb les telemàtiques, d’acord amb la mesura decretada pel govern de la Generalitat per controlar la pandèmia del coronavirus. La millora de la majoria dels indicadors epidemiològics va portar l’executiu en funcions a anunciar la flexibilització d’algunes de les restriccions, que han entrat en vigor aquesta mateixa setmana.

El curs 2020-2021 va començar per als alumnes de batxillerat i cicles formatius amb estudis presencials. Ara bé, a l‘octubre ja es va haver d’instaurar un sistema híbrid per l’empitjorament de la pandèmia, que blindava almenys un 50 % de les classes presencials. A partir d’aquest barem, cada centre ha decidit si optava per alternar en dies o setmanes senceres les classes en línia. Aquest sistema s’ha mantingut fins aquest 26 d’abril, quan els alumnes ja recuperen el 100 % de presencialitat.

Alumnes satisfets amb les classes presencials

En el cas de l’Institut Quatre Cantons del Poblenou, la majoria dels alumnes valoren positivament el retorn a la plena presencialitat. Especialment, els de segon de Batxillerat, que acaben etapa i ja preparen la selectivitat. Com assenyala l’estudiant Oriol Fariñas, les classes presencials “aniran bé per resoldre dubtes directament amb els professors i no a través de la pantalla.”

Acompanyament emocional dels professors

El director del centre, Óscar Altide, destaca que l’alumnat necessita “presencialitat al 100%” i destaca com a vegades “un copet a l’esquena o una midada val més que qualsevol altra eina”. Un acompanyament emocional que també posen en relleu els alumnes que valoren “poder retrobar-se amb els amics i xerrar” en un any marcat per la covid.

Sense canvis a les universitats

Tot i els canvis en batxillerat i cicles formatius, no hi ha cap novetat a les universitats catalanes. Els centres universitaris hauran de continuar amb el mateix model d’educació, basat en la combinació de les classes presencials a les aules amb les sessions en línia.

Tampoc no hi ha cap alteració a l’ensenyament d’infantil, primària i secundària, que durant tot el curs ha estat totalment presencial i ho continuarà sent.